Published On: Thu, Aug 27th, 2015

Bruxelleski sporazumi podijelili albansku političku elitu

Sporazumi koje su Beograd i Priština u utorak potpisali u Bruxellesu, posebno onaj o Zajednici srpskih općina podijelio je kosovske političke stranke i javnost, a oporbeni pokret Samoopredjeljenje ide korak dalje i najavljuje blokadu primjene tog sporazuma i pokretanjem niza akcija za smjenu aktualne vlade.
Ta parlamentarna oporbena stranka premijera Isu Mustafu i njegovog zamjenika Hashima Thačija nazvala je izdajnicima, navodi Tanjug.
Prištinski Zeri danas piše da oporba i pojedini predstavnici civilnog društva smatraju da se tim sporazumom dogodila “Bosna na Kosovu”, dok predstavnici vlasti ističu da tim se dokumentom ne ugrožava suverenitet države.
Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo smatraju, međutim, da je nije točno da bruxelleski sporazum ne ugrožava “teritorijalni integritet Kosova”.
Oporba, naime, smatra da je “rušenje aktualne vlade, pa bilo to i nasilnim putem” jedino rješenje da se spriječi provođenje sporazuma.
Kosovski odvjetnik Dastid Palaska rekao je da će ZSO “osnažiti stranačke strukture” bilo Srba bilo Albanaca i “napraviti interesnu kriminalnu koaliciju”, dodajući da sporazum može proizvesti velike tenzije.
Publicist Halil Matosi rekao je da ovaj sporazum ne ugrožava suverenitet Kosova, precizirajući da ne vidi ni jedno slovo u sporazumu koje može iole ugroziti suverenitet Kosova.
Ministrica za dijalog Edita Tahiri rekla je za dnevnik Zeri da je Srbija potpisivanjem sporazuma o energetici “priznala državnost Kosova”.
Ona je naglasila da postignuti sporazumi približavaju Kosovo Europskoj uniji.
Prištinski dnevnik navodi da je Demokratska partija Albanije, na čelu sa liderom Lulzimom Bashom, pozdravila postizanje sporazuma u Bruxellesu u cilju stvaranja stabilne klime i suradnje u regiji.
Zeri navodi da su Srbi na sjeveru Mitrovice do kasno u noć slavili potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Bruxellesu i formiranje Zajednice srpskih općina, dok su Albanci šutljivo pratili razvoj događaja u europskoj prijestolnici.
Prema pisanju tog lista, Albanci kažu da je za njih sve drugo, osim dogovora za “park mira”, razočaranje.
I publicist Veton Surroi kaže da je drugi “povijesni” sporazum u Bruxellesu “nastavak padanja Kosova”.
Surroi, naime, tvrdi da su Srbi dobili autonomiju o kojoj se javno nije govorilo.
On smatra i da sporazum vrijeđa inteligenciju građana Kosova, kao i da se predstavnici vlasti kriju iza lošeg prijevoda tog dokumenta, prenosi Tanjug.