Published On: Thu, Aug 31st, 2017

ZOVKO GIACOMELLIJU: Prepoznajete li hitnost rješavanja promjena Izbornog zakona u BIH

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je jučer na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta na kojem je održana rasprava o izvješću sa sastanka na vrhu o zapadnom Balkanu koje je predstavio Michel Giacomelli, posebni izaslanik talijanskog Ministarstva vanjskih poslova za sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sastanak je održan u srpnju ove godine u Trstu kao 4. po redu u okviru Berlinskog procesa.

Posebni izaslanik Giacomelli u svom obraćanju istaknuo je da je infrastrukturno povezivanje, povezivanje gospodarstva kao i ljudi važno za jačanje regionalne suradnje, a da je tijekom Summita dogovoreno financiranje različitih projekata koji se odnose na energetiku, infrastrukturu, jačanje malih i srednjih poduzeća kao i potpisivanje Ugovora o zajedničkom prometu, pri čemu je izrazio žaljenje što BiH nije potpisala taj Ugovor.

Tijekom rasprave zastupnici Europskog parlamenta uputili su kritike Bosni i Hercegovini jer jedina od šest zemalja zapadnog Balkana nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici na održanom Summitu.

Zastupnica Zovko čestitala je na dobro organiziranom Summitu i osvrnula se na ključne probleme u BiH koji dovode do situacija kao što je ova vezana za nepotpisivanje ugovora o transportu.

Zastupnica Zovko postavila je pitanje izaslaniku Giacomelliju prepoznaje li osjećaj hitnosti i rješavanja ključnih problema u Bosni i Hercegovini, kao što su promjena izbornog zakona te ustavne promjene kako bi se uspostavio trajni  mir i stabilnost u toj zemlji.

Zovko je, također, sugerirala EU pokretanje inicijative rješavanja političkih pitanja koja su ključna za provedbu i ovih infrastrukturnih projekata.

Na kraju svog govora, Zovko je pohvalila odličnu organizaciju održanog summita u Trstu te je istaknula da je Italija još jednom pokazala izvrstan osjećaj poznavanja regije te kako je ovom organizacijom još jednom potvrđena prisutnost Europske unije koja pomaže u rekonstrukciji pomirenja među zemljama zapadnog Balkana.

Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa održat će se 2018. godine u Londonu./HMS/