Published On: Wed, Jul 26th, 2017

Bruxelles Washingtonu prijeti protusankcijama

Austrijska vlada je izrazila zabrinutost zbog pokušaja Washingtona da nametne nove sankcije Rusiji, jer će one štetiti gospodarskim interesima Austrije, a izvanteritorijalnu primjenu američkih zakona je opisala kao ”neprihvatljivu”.

”Ekstrateritorijalna primjena američkih zakona je neprihvatljiva”
”Jednostrano pooštravanje sankcija protiv Rusije može značiti frustrirajuće odbacivanje zajedničke politike EU i Sjedinjenih Država prema situaciji u Ukrajini”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Austrije, Jürgen Schwarz.

Austrija je još jednom naglasila kako sankcije koje planira uvesti SAD mogu biti usmjereni, između ostalog, protiv europskih tvrtki koji su uključene u razvoj europske energetske infrastrukture, uključujući velike austrijske tvrtke.

”U tom smislu, ekstrateritorijalna primjena nacionalnog prava je potpuno neprihvatljiva”, rekao je Schwarz.

Dodao je kako bi bilo vrlo zabrinjavajuće da SAD pokušaju utjecati na opskrbu energijom u Europi i da jednostranim sankcijama žele ostvariti vlastite ekonomske.

”Europska opskrba energijom je stvar Europe”, upozorio je glasnogovornik austrijske diplomacije.

EU bi mogla uvesti protusankcije Americi
Američki Kongres je svojoj službenoj internetskoj stranici objavio tekst novog nacrta zakona o dodatnim sankcijama protiv Rusije, a glasanje je na rasporedu u utorak. Mjere se odnose na energetski i bankarski sektori ruskog gospodarstva, a posebno se cilja na projekt plinovoda ”Sjeverni tok 2”.

EU poziva Washington da i dalje koordinirati svoje akcije sa svojim partnerima. U tom smislu, Europska komisija upozorava na moguće neželjene posljedice novog zakona na nastojanja EU da diversificira izvore energije.

Prema dokumentu kojem je imao pristup Financial Times, ”Bruxelles priprema odmazdu protiv Sjedinjenih Država, ako se Washington ogluši na apel iz EU i nametne nove sankcije protiv Rusije koje će snažno pogoditi europske tvrtke”.

Konkretno, jedan od odgovora EU je ograničavanje kreditiranja američkih kompanija od strane europskih banaka, što bi praktično značilo uvođenje financijskih sankcija Washingtonu od strane Bruxellesa.

U ponedjeljak je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao na hitnu raspravu o mogućem odgovoru EU na američke sankcije protiv Rusije. Sastanak Europske komisije o ovoj temi je zakazan za srijedu, 26. srpnja.