BRUXELLES Johannes Han: Želimo cijeli Balkan u EU

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da Europska unija želi integrira cijeli zapadni Balkan i izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

“Bez obzira na često citiranu izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da u narednih pet godina neće biti proširenja, uvjeravam vas da Komisija i sve ostale institucije EU žele vidjeti cijeli zapadni Balkan unutar Unije”, rekao je Han otvarajući svečanu konferenciju povodom Dana regionalne suradnje u Bruxellesu.

Govoreći o Srbiji, on je kazao da se zalaže za što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da se trudi da ubijedi zemlje članice da će tako najbolje potaknuti unutarnje reforme i proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svatko da svoj doprinos”, rekao je Han i podsjetio da Srbija tek treba povući neke poteze vezane za vladavinu prava i provođenju dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

Povjerenik je posebno pohvalio profesionalnost i pregnuće pregovaračkog tima Tanje Miščević, koji je u ožujku uspješno okončao tehnički zahtjevan proces screeninga.

“Ukoliko se do lipnja ispune uvjeti za otvaranje poglavlja 35, koje je vezano za proceš normalizacije, uvjeren sam da će prva poglavlja biti otvorena prije kraja godine”, rekao je Han.

Kada je riječ o Kosovu, Han je podsjetio da je EK nedavno usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, koji će biti potpisan u lipnju, a trebalo bi da počne da se primjenjuje od iduće godine.

“To je prvi ugovorni dokument između Kosova i EU”, kazao je on.

Povjerenik je izrazio zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao tamošnje lidere da uspostave nacionalni dijalog.

Istovremeno, on je pohvalio napredak koji je postigla Crna Gora, kao i deklaraciju političkih lidera iz BiH kojom se obvezuju na pojačane napore na reformama.

Današnjem skupu u Bruxellesu, koji su organizirali Vijeće za regionalnu suradnju i Balkanski fond za demokratiju prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regije, funkcionera EU i stručnjaka.