Published On: Sat, Nov 30th, 2013

Bruxelles će priznati izbore u BiH

SARAJEVO – EU će priznati rezultate izbora u BiH čak i ako budu organizirani prema sadašnjem Izbornom zakonu koji nije usklađen s odlukom suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”, piše “Večernji list”, pozivajući se na diplomatske krugove u Sarajevu.

Prema istom izvoru, Bruxelles je odustao od oštre retorike i prijetnji nepriznavanjem legitimiteta izbora ako ne bude provedena presuda Europskog suda za ljudska prava.

Zagrebački dnevnik u izdanju za BiH piše da, iako je nesporno da su sadašnja izborna pravila, posebno kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Paralmentarne skupštine BiH diskriminatorska, te da bi presudu “Sejdić i Finci” trebalo što prije provesti, to neće biti razlog da Europa ne prizna legitimitet izabranih predstavnika i izvršne vlasti koja će biti fomirana u skladu sa izbornim rezultatima 2014. godine.

“Formalna odluka o tome nije donesena, ali je i unutar EU sve dominantniji stav da bi eventualno nepriznavanje rezultata izbora ili njihovo odgađanje pod međunarodnim pritiskom samo dodatno zakomplikovali i radikalizovali situaciju u BiH”, rekao je izvor lista.

dnevno.ba