Published On: Sri, stu 21st, 2018

BRUTALNI PRITISCI SE NASTAVLJAJU: SDP-ovac Pudarić daje upute Arnautoviću iz SIP-a?

Čitatelj portala Dnevnik.ba na naš redakcijski mail danas je poslao fotografiju Svetozara Pudarića, SDP-ovog visokog dužnika i Suada Arnautovića, člana Središnjeg izbornog povjerenstva, nastalu u jednom od restorana u Sarajevu.

Čitatelj portala Dnevnik.ba danas je na naš redakciji mail poslao fotografiju na kojoj su u ugodnom razgovoru Svetozar Pudarić, visoki dužnosnik SDP-a i Suad Arnautović, član Središnjeg izbornog povjerenstva. Fotografija je nastala u jednom od restorana u Sarajevu.

Središnje izborno povjerenstvo bi trebalo zasjedati idućeg tjedna u Sarajevu kada će javnosti u BiH dobiti možda više informacija o tome na koji način će se popunjavati federalni Dom naroda.

Inače, bošnjačke političke stranke već nekoliko mjeseci vrše pritisak na Središnje izborno povjerenstvo i njegove članove zbog ustavne krize  u kojoj se BiH nalazi.

Rezultati Općih izbora u listopadu 2018. godine neće se u potpunosti moći provesti, a Federaciji BiH prijeti blokada. Budući da Parlamentarna skupština BiH nije ispoštovala Ustavni sud BiH i njegovu presudu u predmetu Ljubić kojom su neustavnim, diskriminatornim i nevažećim proglašene odredbe koje se odnose na izbor izaslanika u federalni Dom naroda, nije moguće formirati federalni Dom naroda, a tako ni predsjednika i potpredsjednika FBiH, a ni samu buduću Vladu FBiH.

Pojedini članovi SIP-a zalažu se za primjenu Popisa stanovništva iz 2013. godine sukladno svome Pravilniku o radu kojim je naloženo da SIP nakon svakog Popisa stanovništva preispita broj izaslanika koji  se iz svake od županije u FBiH  delegiraju u federalni Dom naroda.

Za primjenu Popisa iz 2013. godine zalažu se i hrvatske političke stranke, primarno Hrvatski narodni sabor, međutim, bošnjačke stranke žele primjenu Popisa stanovništva 1991. godine koja im omogućuje da delegiraju Hrvate iz većinskih bošnjačkih županija, poput one Bosansko-podrinjske koja s 24 Hrvata na zadnjem popisu daje jednog Hrvata u federalni Dom naroda kao i Posavska županija u kojoj ima gotovo 40 tisuća Hrvata.

Primjernom Popisa iz 1991. godine ozakonilo bi se etničko čišćenje tzv. Armije RBiH u pojedinim dijelovima FBiH ali i omogućio nastavak majorizacije hrvatskog naroda odnosno mogućnosti da brojniji Bošnjaci Hrvatima izaberu njihove izaslanike u federalni Dom naroda.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare