Published On: Pet, kol 6th, 2021

BRUNO STOJIĆ U PISMU SUDU PRIHVATIO KRIVNJU: “Do kraja života ću nositi osjećaj krivice zbog patnje žrtava i njihovih obitelji”

Nekadašnji ministar odbrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne (sutvorca današnje Federacije BIH) Bruno Stojić osuđen je na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Sredinom srpnja uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS), koji treba odlučiti o njegovom zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu, pismo u kojem izražava žaljenje zbog svih žrtava.

Osjećaj krivnje

”Potpuno svjestan težine djela za koje sam proglašen krivim i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora, želim ponoviti da prihvaćam svoju odgovornost i izražavam najiskrenije žaljenje u potpunosti i bezuvjetno.

Do kraja života ću nositi osjećaj krivnje da sam mogao i morao učiniti mnogo više da se osigura poštovanje ljudskog digniteta i spriječe neizrecive patnje žrtava i njihovih obitelji koje se navode u presudi kojom sam proglašen krivim.

alt

  • Nikada se nisam smatrao nekim tko bi mogao imati bilo kakve zle namjere prema pripadnicima drugih naroda u i izvan Bosne i Hercegovine i uvijek sam se trudio da prema drugima imam odnos kakav bih želio da oni imaju prema meni.
  • Neupitno je da u tome nisam u potpunosti uspio i to za vrijeme relevantno za presudu kojom sam proglašen krivim.
  • Mislim, međutim, da sam shvatio svoje pogreške i da je moj odnos prema Bošnjacima kao najvećim žrtvama rata pun uvažavanja i da sam teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine moraju biti neupitni.
  • Istovjetno, neupitno je da Bosna i Hercegovina mora biti utemeljena na principima na kojima počiva Europska unija, čiji će član, nadam se, i postati.
  • Iskreno se nadam da moje javno iskazano prihvaćanje odgovornosti i žaljenje mogu biti doprinos toliko potrebnom pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini i regiji.
  • Iako se i u presudi kojom sam proglašen krivim može doći do zaključka da nisam dosljedno zauzimao takav stav, želim napomenuti da sam upravo iz tih razloga i naveo da sam shvatio svoje pogreške i da su moja razmišljanja drugačija od onih iz ratnog perioda.
  • O tome sam i ranije, a ne samo u ovom izjašnjavanju, iznio stavove o svom kajanju i žaljenju uz izvinjenje žrtvama Muslimanima jer je već bilo dosta govora u mojoj molbi za ranije puštanje.

Bez javnog angažmana

  • Stavu iznesenom u ovom izjašnjenju je imao doprinos i dugogodišnji proces rehabilitacije kroz koji sam prošao u zatvoru, a i uz veliku pomoć moje najbliže obitelji koja bez bilo kakve rezerve dijeli moje poglede.
  • Kao što nisam posebno spominjao u svom zahtjevu za ranije puštanje, nemam posebnih zdravstvenih problema i iskreno se nadam da ću uz vaše razumijevanje biti u prilici da se pridružim svojoj obitelji i zajedno s njom nastavim život bez bilo kakvog javnog angažiranja i bilo kakvog, ni najmanjeg, pokušaja revidiranja činjenica utvrđenih presudama međunarodnih kaznenih sudova ili sudova u Bosni i Hercegovini”, napisao je Bruno Stojić.
*Pismo je prvo objavilo Sarajevsko Oslobođenje, a na prijedlog kako tvrde, čitatelja iz Čitluka,
guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x