Published On: Sri, velj 3rd, 2021

Brojne reakcije iz Srpske na Inzkovo pismo

SARAJEVO, BANJALUKA – Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, uputio je pismo Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, u kojem indirektno navodi da srpski narod ima kolektivnu odgovornost za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Inzko pismom Čubriloviću praktično daje rok da do kraja travnja oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsjednici RS, i Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS.

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim obiteljima i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminiranjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU”, naveo je Inzko u pismu.

Čubrilović je potvrdio prijem pisma u kojem se, kako je naveo, “inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. listopada 2016. godine, dodijelio Organizacijski odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine RS”.

U pisanoj izjavi Čubrilović navodi da je povelje dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada NS RS, kao ad hoc tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS RS, vodstvo devetog saziva NS RS i šefovi poslanika tog saziva.

“O navedenom pismu izjasnit će se vodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu NS RS, kojima je upućeno pismo visokog predstavnika”, navodi se u Čubrilovićevom priopćenju.

U prvim reakcijama iz Republike Srpske politički  dužnosnici su osudili  Inzkovo pismo, istovremeno se pitajući šta je radio četiri godine i naglašavajući da NS RS neće prihvatiti ono što se od nje traži u pismu.

“Nametanje kolektivne odgovornosti je rigidno i za svaku osudu. Posebno je sporan stil pisma u kojem se ostavlja rok do 30. travnja, to je ozbiljno i zahtijeva ozbiljan i jedinstven odgovor svih relevantnih političkih subjekata”, rekao je Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS dodajući da je pismo upućeno NS RS bespredmetno, jer NS RS nije nikoga ni odlikovala.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, rekao je da Inzko zahtjevom parlamentu Srpske da budu oduzete određene povelje s odlikovanjima zaslužnim ljudima za stvaranje Srpske nepravedno optužuje cijeli srpski narod i republičke institucije i nameće kolektivnu odgovornost za dešavanja u proteklom ratu.

Žunić smatra da je to nezabilježeno u politici bilo koje zemlje te da Incko na takve stavove nema pravo.

I Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekla je da je Inzkovo pismo do sada nezabilježena praksa, jer je Inzko napisao jednu od možda najtežih kvalifikacija poslije rata naovamo, gdje je kompletan srpski narod označio kao odgovoran za događanja u proteklom ratu.

“To je dosad nezabilježena praksa. Nisam uspjela u dovoljnoj mjeri da analiziram, jer je to duboko potresno za svakog od nas tko je pripadnik ovog naroda. Mi poslije kvalifikacija da smo loš narod, da nam je čovjek koji je osvojio najviše glasova uspoređen sa Hitlerom, dobijamo kao treću stvar eksplicitnu kvalifikaciju da smo kao narod kolektivno odgovorni za neka događanja iz proteklog rata”, rekla je Novaković Bursaćeva, istovremeno naglašavajući da očekuje da će organi Republike Srpske, pogotovo SNSD, koncipirati sistematičniji odgovor.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, na Twitteru je objavio da je Inzkova izjava sramna i podla.

“Pitanje je ko nas je osudio, ili to nametnuo, ili to promoviše, da bi uopšte trebalo da se oslobađamo? I da budem direktan, mi treba da se oslobodimo Incka i svakog sličnog licemjera i srbofoba. Tačka”, napisao je Stevandić.

I Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže da se Inzko sjetio da nešto uradi nakon četiri godine te da se radi o pokušaju da opravda svoj boravak u ovoj zemlji, dok je Mirko Šarović, lider SDS-a, istaknuo da je pismo suvišno te da NS RS neće prihvatiti to što se traži.

“Netko će tome aplaudirati, netko neće. Ali kad dođete u RS, jasno vam je kakav je tamo stav o tome”, rekao je Šarović.

Također, i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, rekao je da ova stranka neće podržati ono što Incko traži.

  • Ramiz Salkić, potpredsjednik Srpske, smatra da je pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini RS za svaku pohvalu ako predstavlja najavu zaokreta u politici Međunarodne zajednice u vezi s ponašanjem predstavnika srpskog naroda.
  • Osim nametanja kolektivne odgovornosti Srbima i zahtjeva da budu oduzete povelje Karadžiću, Krajišniku i Plavšićevoj, Inzko navodi da su njihovi postupci tijekom oružanih sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje.
  • U svom pismu visoki predstavnik se osvrnuo i na uklanjanje table sa imenom Radovana Karadžića sa zgrade Studentskog centra u Palama 10. prosinca prošle godine ističući da je to bio korak u pravom smjeru te da se time stvara izvanredna prilika da Narodna skupština RS nastavi tim putem.