Published On: Sat, Feb 25th, 2017

BROJNE OSUDE MORBIDNI PLAKATI NA TRPINJSKOJ CESTI U VUKOVARU IZAZVALI ZGRAŽANJE Lokalni Srbi za crtež stabla s obješenim ljudima optužili državni vrh

Na području Vukovara na Trpinjskoj cesti pojavili su se morbidni crteži na kojima se uz natpis na engleskom ‘Serbian Family Tree’ (Srpsko obiteljsko stablo) vidi stablo s čijih grana vise dva obješena ljudska tijela. Jedan korisnik Twittera objavio je fotografiju crteža postavljenog na kućicu na jednom autobusnom stajalištu.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava snažno je osudio ovaj čin, rekavši da je zgrožen, a njegov zamjenik iz redova srpske manjine Srđan Milaković uz osudu je za sve prozvao najviše državne dužnosnike – predsjednicu, premijera, ali i lokalne vlasti – koji, prema njemu, nedovoljno oštro osuđuju ovakve pojave.

Milakovićeva stranka, Demokratski savez Srba, u priopćenju je također najoštrije osudila postavljene crteže.

– Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru s obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države. Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i poklonstvo kod mnogih. Bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata – u Jasenovcu. Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandidira gradonačelnika koji je postotak Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio sa 31 posto na 21 posto (umjesto da ga poveća na 35 posto), navodi se u priopćenju Demokratskog saveza Srba.

Dodaje se kako se nadaju da će ‘premijer i državna tijela te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi, ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude’.

– U međuvremenu pozivamo policijske organe da djelić svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela, zaključili su u priopćenju prenosi Jutarnji.list.