Published On: Uto, lip 29th, 2021

Brojke ne lažu: Koliko posto Bošnjaka mrzi politička prava Hrvata u BiH, samim time i BIH

Isti taj diskurs tvrdi, dakako, neutemeljeno i činjenično netočno, kako su oni koji ideju države BiH mrze – Hrvati i Srbi.

No, je li to baš tako?

Glavni argument onih koji tvrde kako Hrvati i Srbi mrze BiH jest priča o “podjeli Bosne” od strane Miloševića i Tuđmana.

Tezu o toj podjeli je, inače, u javni prostor poslao Stjepan Mesić. Osvjedočeni ljubitelj ustaša, Nezavisne države Hrvatske i jedan od osnivača HDZ-a.

On je, nevezano za to kakvi su mu motivi, u javni prostor poslao spin o tome kako su u Karađorđevu “Bosnu komadali” Tuđman i Milošević.

Međutim, na tom sastanku on nije bio, ali je svejedno interpretirao sve sa sastanka pa i ono o čemu su, eto, pričali Milošević i Tuđman.

Ta Mesićeva interpretaicja je kamen temeljac i glavni “dokaz” za velik dio Bošnjaka o tome kako su Hrvati i Srbi “neprijatelji Bosne”.

Kada se taj argument želi podgrijati dodatno, i kada mu se želi dati i neki povijesni kontekst, kako bi ta zlurada teza zvučala smislenije, onda se isti ovi širitelji Mesićeve teze posluže i sporazumom Cvetković – Maček – kao ultimativnim dokazom o hrvatsko-srpskom neprijateljstvu spram države BiH.

Ali, tko zapravo mrzi BiH?

Dragan Čović koji inzistira na izmjenama Izbornoga zakona na način da svatko u BiH može birati svoje predstavnike, Milorad Dodik koji se uvijek i isključivo poziva na Daytonski sporazum, ili Željko Komšić i skupina njegovih obožavatelja koji žele dokinuti i Dayton i konstitutivnost?

Odgovor je jasan. Mrzitelji BiH su Željko Komšić i svi oni koji ga podupiru. A to je otprilike 23,3 posto Bošnjaka.

Dakle, gotovo četvrtina Bošnjaka vrlo jasno i vrlo žestoko prezire ideju Bosne i Hercegovine i uz to mrzi svoje sugrađane Hrvate.

Na Općim izborima 2018. Željko Komšić osvojio je 225 tisuća glasova birača od ukupno njih nešto više od milijun koji su izašli na izbore za Predsjedništvo u entitetu Federacija BiH.

Željko Komšić je čovjek koji sustavno i godinama Hrvatima gadi ideju Bosne i Hercegovine. Gadi je i Srbima, samo malo manje s obzirom na to da njima nitko, za sada, ne nameće predstavnike.

Gotovo svi oni koji su glasovali za Komšića na prošlim izborima izrazito preziru i Hrvate i ideju moguće BiH.

Da ne preziru, onda ne bi nad svojim susjedima i ljudima s kojima bi trebali sugraditi zajedničku državu provodili takvo institucionalno nasilje.

Kada Komšićeve fanove suočite i s ovim argumentom, oni će vam povući pitanje da, ako to nije uredu, zašto je onda moguće.

To nije argument jer čak i bez promjena Izbornog zakona, da Bošnjaci istinski vole državu BiH i da istu žele sugraditi sa susjedima Hrvatima i Srbima, oni ne bi koristili ovu polugu institucionalnog nasilja.

Sama činjenica da je koriste nad Hrvatima već treći put zaredom, pokazuje da im je osjećaj mržnje prema Hrvatima važniji od tobožnje ljubavi prema državi.

A znamo kako su i do sada takve države prolazile. Teško je očekivati da će i s BiH biti drukčije.

Analitički tim portala Bild.ba

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x