Published On: Sri, sij 12th, 2022

BROJ MEĐUNARODNIH LOBISTA HERCEGOVINE UVEĆAN ZA 200%: Nelson i Sattler i službeno postali Mostarci…

Plakete počasnih građanina Mostara uručene su američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu i šefu Izaslanstvu EU u BiH Johannu Sattleru u srijedu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Mostaru.

Naime, plakete su im uručili gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

“Čestitam, postali ste dio raje u Mostaru, a kad ste raja u Mostaru to ima veliko značenje. Nije samo čast biti dio raje, nego i velika obveza. Sretan sam kao gradonačelnik da vas mogu primiti u obitelj Grada Mostara”, kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

On je istaknuo kako su oni dali veliki doprinos u stvaranju i donošenju mostarskog Sporazuma te time pomogli da Mostar postane ono što je danas.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson - Nelson i Sattler preuzeli titule, Kordić:

“Želim se zahvaliti Ericu i Johanu i nadam se da ćemo u skorijem vremenu raditi na ostatku Mostarskog sporazuma i postići sporazum jer vidimo da je Mostar svijetao primjer da kada se donese pravičan sporazum i kada se ispoštuju svi, može se krenuti naprijed”, naglasio je Kordić.

Uručili plakete

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić naglasio je kako su Nelson i Sattler dali veliki doprinos u jačanju demokracije u Gradu Mostaru kao i predstavnici međunarodne zajednice.

“Sporazum grada Mostara o izmjeni Izbornog zakona i izbornih pravila, bio je novi početak i prilika da izgradimo grad gospodarske i izvrsnosti upućene na bolji život naših građana. Posvećeno radimo na tome da postignemo viši stupanj uvaženosti svakog dana. Naši pratitelji svojim profesionalnim i ljudskim zalaganjem u medijaciji da se Sporazum postigne ispunili su svoju misiju u postizanju Sporazuma što je najplemenitija misija u karijeri diplomata. Pomogli su nam da postignemo bolji politički dogovor te dokazali da su istinski prijatelji Mostara”, naglasio je Marić.

 Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić - Nelson i Sattler preuzeli titule, Kordić:

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson istaknuo je kako je ova plaketa velika čast te naglasio kako mu je dragpo što je bio dio procesa napretka i razrješenja dugogodišnjeg problema Grada na Neretvi.

“Velika je čast biti počasnim građaninom Grada Mostara, i znam da ću uvijek biti dobrodošao, bez obzira ne političke dnevne sporove. Mostar je bio prvi grad koji sam posjetio nakon dolaska u Sarajevu i tada sam čuo koliko je Mostar propatio u ratu, kao i za veliki broj problema koje Mostar nije riješio zbog nepostojanja izbora. Ime divnog grada iskorišteno je kreiranje ružne riječi, pat pozicija u politici – Mostarizacija.

U 2018. pojavio se tračak nade kada je devet stranaka počelo razgovarati i postiglo dogovor da se počne provedba presude Ustavnog suda da se prekine politička blokada. Zahvaljujem im na tome, za tu hrabrost, a naročito jednoj osobi koja je inicirala te razgovore, a koja nažalost nije među nama – Edinu Zagorčiću Fazli, predsjedniku SDP-a Mostar.

Istinsku zahvalnost za uspjeh u Mostaru treba odati onim političkim liderima koji su pokazali fleksibilnost i odgovornost, kao i hrabrim građanima koji su se pobrinuli da lideri održe datu riječ”, naglasio je Nelson.

Dva cilja

On je istaknuo kako je međunarodna zajednica u BiH imala zajednički cilj- održavanje izbora te omogućavanje prava glasanja građanima Mostara. Naglasio je kako je Mostar primjer koliko dobra donosi kompromis.

“Duh i politička volja koji su doveli do održavanja izbora u Mostaru, izgradili konsenzus na izgradnji izborne ereforme. Okupirana Covidom, ekonomskog krizom , odljevom ljudi, bih treba preusmjeriti fokus, s podjele na pitanja poput korupcije i gospodarstva, koja su od suštinskog značaja za sve građane. Nažalost, danas nedostaje tog duha. zato je meni bilo važno doći danas ovdje, ne da primim ovo priznanje, nego kako bih potvrdio važnost lekcije kojoj nas je poučio Mostar – onoj o značaju dijaloga i kompromisa.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson - Nelson i Sattler preuzeli titule, Kordić:

Mostar je pokazao da je za demokraciju potreban kontuiran napor. građani, stranke, poslovni ljudi i aktivisti pokazali su što je moguće postići kada se zajednica stavi ispred vlastitog interesa. Pored stvari koje ste već adresirali i riješili, poput nadoknada majkama i rješavanja problema otpadnih voda, treba riješiti još hitnih projekta koje će Mostar učiniti atraktivnom turističkom lokacijom. Rješenje deponije Uborak, uspostava jedinstvene glazbene škole, borba protiv korupcije, promocija pomirenja, i jačanje turističke grane. Znam da Mostar i BIH mogu imati prosperitetnu budućnost jer duh i volja koji su doveli do izbora u Mostaru mogu voditi toj budućnosti. Na građanima je da ne prihvate ništa manje od toga, a na liderima je da to omoguće”, zaključio je Nelson.

Grad primjer?

Kao i Nelson, ni Sattler nije zaboravio zahvalu Irmi Baraliji koja je “tužila BiH i dobila spor”.

“Najveća zahvala ide građanima Mostara koji nisu odustali i koji su odbili prihvatiti da nemaju osnovno pravo – pravo na glas”, naglasio je šef Izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru

On ističe da su ga mnogi odgovarali od dolaska u Mostar.

“Rekli su mi: ‘Ne idi u to, Mostar je prekompliciran, nećete ništa postići i nećete ga nikad riješiti”, ali mene se inače ne može tako lako obeshrabriti. I danas smo ovdje, pred gradskim vijećnicima , koji se bore s problemima koji su se nakupili u proteklih 12 godina, a nakupilo ih se puno”, naglasio je Sattler.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler - Nelson i Sattler preuzeli titule, Kordić:

Navodi kako je, “primjer Mostara sada primjer što je moguće kada postoji dobra politička volja i što se sve može uraditi kada se ujedine svi partneri, ključni partneri, a oni u BiH su EU i SAD”.

“Koliko god današnja ceremonija bila svečana i iako mi je čast biti pred vama, ali okolnosti su razočaravajuće. nadao sam se da će Mostar biti primjer i odskočna daska za širu javnost i zajednicu što se može učiniti postizanjem sporazuma”, naveo je.

Sattler je naglasio kako se kriza ‘proširila’ i na cijelu BiH te naglasio kako će raditi isto što i u Mostaru.

“Ono što se osjeti na ulicama Mostara je vitalnost i pozitivan zamah i pokazuje što je moguće ako se dođe do sporazuma. Nastavite biti primjer drugima, i kada je riječ što se može učiniti za građane s dogovorom, ali i kako izgleda pravi multietnički grad kada se postigne jedna takva kohezija”, poručio je Sattler.

Podsjetimo, svečana sjednica dodjele plaketa Nelsonu i Sattleru digla je veliku prašinu među mostarskim vijećnicima.

Naime, vijećnici HDZ-a inzistirali su na odgodi sjednice te se na kraju ipak pojavili, a Velibor Milivojević jedini je zadržao stav te se izostao.

Milivojević je ranije za Bljesak.info kazao kako ga “ne bi čudilo da upravo on bude kriv”.

Mostarski vijećnici su se prema svemu sudeći, ‘posuli pepelom po glavi’ te uredno nabacili osmijehe i zasjeli u vijećniče klupe kao da se prepucavanja iz proteklih dana nisu ni dogodila.

Svečana sjednica GV Mostar i dodjeljivanje priznanja Sattleru i Nelsonu - Nelson i Sattler preuzeli titule, Kordić:

Foto: Bljesak.info / Svečana sjednica GV Mostar i dodjeljivanje priznanja Sattleru i Nelsonu

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
1 godina prije

Pljuc 🙁 ! Pljuc 🙁 ! Pljuc 🙁 !

predajem riječ mojoj vijernoj Blankić <3 🙂 – ona će to kvalitetnije ispljuckati od moje umjerene malenkosti …

Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
Šta ti kažeš na ovo?  Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
1 godina prije

Svaki dan se pitam, koliko duboko HDZ-ovi mogu pasti 🙁 i – HDZ-ovi me svaki put iznenade i dokažu da se uvijek može i još dublje pasti 🙁 …

Možda bi bilo pametno da se prestanem baviti politikom i da pređem na uzgoj ljeljaka 😎 – Turci uzeli sve para na ljeljcima 😎 😎 ! Osim ljeljaka – obećao je Islamski Lav sa Bosfora i turski električni auto koji već malo kasni 🙁 ali – auti se ne jedu a ljeljci su vrlo ukusni 😉 …

https://saff.ba/turska-od-izvoza-ljesnjaka-zaradila-22-milijarde-dolara/

Primus
Primus
1 godina prije

zar nisu hadezeovci bojkotovali….ipak se izgleda morali predomisilit

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
1 godina prije

Za tvoju informaciju nitko nije to bojkotiro već odgodio na par dana..
Šta se praviš blesav možeš takav ostati

Primus
Primus
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

ukakio se legitimni,popustio odma,boji se

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

A di je ta Hercegovina …jel u Bosni?😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

men se čini da je…njen stožerni dio😀

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Hercegovina je u Hrvatskoj.
Jesu li te nešto naučili u toj školi,ako si išao
Osnovne stvari ne znaš.

Legionar
Legionar
1 godina prije

E, moja Braco Hrvatska doklen ce te klečati pred svakim, dignite glave, Pokrenite se!