Published On: Fri, Aug 28th, 2015

Broj hodočasnika u Međugorju se prepolovio nakon papinog kritičkog osvrta

Broj talijanskih hodočasnika u Međugorje prepolovljen je otkako se Papa posljednji put kritički oglasio o “međugorskom fenomenu” – prenosi u četvrtak britanski Catholic Herald (Katolički glasnik), pozivajući se na The New York Times.
Portal tvrdi da se smanjio i broj inih hodočasnika. Ipak, Talijani su, koliko zbog geografske blizine, toliko i zbog popularizacije Međugorja u Italiji, bili najčešći i najbrojniji dolaznici u to hercegovačko marijansko središte kojim ravnaju mjesni franjevci, u sukobu s mjesnim biskupima, sada Ratkom Perićem a prije njega Pavom Žanićem.
Catholic Herald navodi kako biskup Trebinjsko-mrkanjski Ratko Perić već godinama tvrdi kako se ništa natprirodno ne događa u Međugorju.
Od svih šestero vidioca skoro svi žive u blizini Međugorja, no prestali su komunicirati s medijima i drže se po strani otkako je papa dijelom odbacio njihove tvdnje u lipnju.
Papa Franjo je u zrakoplovu koji ga je 9. lipnja vraćao iz Latinske Amerike na novinarsko pitanje odgovorio veoma ironično, govorio o vidjeocima preko kojih navodno Bogorodica šalje poruke, po narudžbi, u unaprijed obznanjeni dan i sat. Najavio je da će se u Vatikanu “veoma skoro” raspravljati o Međugorju.
I uistinu je 24. lipnja Kongregacija za nauk vjere raspravila zaključke Međunarodnoga istražnog povjerenstva o “međugorskom fenomenu”, te ih prihvatila. Ti zaključci nisu objavljeni, ali je iz kuloara “procurila” ocjena – utemeljena ili ne – da u Međugorju nije bilo nikakvih vrhunaravnih pojava.
Još prije toga je ta ista Kongregacija poslala biskupima u svijetu uputu, po kojoj su u svojim dijecezama zabranili organizirane nastupe međugorskih vidjelica i vidjelaca.
(Bljesak.info)