Published On: Pon, ruj 5th, 2016

Broj bijelih nacionalista na Twitteru premašuje ISIL-ovce


U posljednje četiri godine broj simpatizera nacizma i bijelog nacionalizma povećao se na Twitteru više od 600 posto, a njihov je rast premašio čak i onaj tzv. Islamske države, i po broju u sljedbenika i ‘tvitova’, pokazalo je istraživanje koje je proveo George Washington University.
Pratili su 18 računa ekstremističkih skupina, primjerice Američke nacističke stranke i Nacionalnog socijalističkog pokreta, na kojima je prije četiri bilo registrirano 3.500 sljedbenika a danas ih je čak 22.000. Bijeli nacionalisti dio su ksenofobijske desnice koja ne prihvaća multikulturalnost. Oni zastupaju rasizam, odnosno supremaciju bijele većine nad ostalim rasama i kulturama.
U izvješću se naglašava i kako je utjecaj ISIS-a na društvenim mrežama u padu, a Twitter je u kolovozu izvijestio kako su zatvorili čak 360 tisuća profila na kojima se promicao terorizam i aktivnosti povezane s njime.
No, s druge strane, nacionalisti na toj društvenoj mreži prolaze ‘relativno nekažnjeno’, navodi se u studiji.
Kontroverzni predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump, jedna je od najpopularnijih osoba među bijelim nacionalistima, sudeći prema temama i ‘tvitovima’, u kojima ga, naravno, svesrdno podržavaju, osobio njegovu antiimigrantsku politiku. Jedan od Trumpovih štovatelja je i bivši vođa Ku Klux Klana – Grand Wizard David Duke, piše Independent.