Published On: Pet, sij. 4th, 2019

BRNABIĆ: Priština ugrožava regionalnu stabilnost

BEOGRAD – Premijer Srbije Ana Brnabić istaknula je da Priština ugrožava regionalnu stabilnost, uvođenjem taksi, stvaranjem takozvane vojske Kosova i izjavama o brisanju granice s Albanijom, čime je unazadila dijalog s Beogradom.
“Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke /samoproglašeno Kosovo i Albaniju/ mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu”, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je jedini razlog što je danas stabilna situacija u regionu to što se Srbija ponašala odgovorno.

Brnabićeva je za Televiziju “Pink” rekla da kao najveću prijetnju vidi “političku odluku” koja se tiče brisanja granice između /samoproglašenog/ Kosova i Albanije koja očigledno vodi ka stvaranju “velike Albanije”.

“Što se tiče tog brisanja granica, čini mi se da će oni pokušati da se izvuku na inicijativu koju je upravo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio na sto, a to je da imamo jednu carinsku uniju, da imamo povezani Balkan zbog ekonomskog rasta, razvoja, mira, stabilnosti, drugačijeg prosperiteta”, rekla je ona.

Brnabićeva je izrazila nadu da će doći do kompromisnog rješenja u dijalogu Beograda i Prištine, te ukazala da premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj pokušava da predstavi ovu situaciju kao sukob Rusije protiv Amerike, što ona apsolutno nije.

Ona je podsjetila da je Priština, uz takse od 100% na robu iz centralne Srbije i BiH proširila i na robu stranih investitora u Srbiji, među kojima je na prvom mjestu “Coca-Cola”.

Brnabićeva je dodala da s nestrpljenjem očekuje reakciju SAD, te napomenula da će u januaru putovati u SAD i posjetiti sjedište “Coca-Cole”