Published On: Čet, stu 15th, 2018

BRNABIĆ: Činjenice govore da se u Srebrenici nije dogodio genocid

Ana Brnabić, premijerka Srbije je za Deutsche Welle, na inzistiranje novinara da “prizna da se u Srebrenici dogodio genocid”, poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid.

“Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Haagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje”, rekla je Brnabićeva.

Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da ona nikada neće priznati “genocid u Srebrenici”, da je to za nju “crvena linija koju neće prijeći”, Brnabićeva je odgovorila da nitko neće da prekraja historiju.

U nastavku pročitajte dio interviewa:

TS: Da li to što ćete uraditi treba da obuhvati i priznanje da je masakr u Srebrenici bio genocid? Savet Evrope je u maju posljednji put tražio da priznate Srebrenicu kao genocid. To niste uradili. Jeste li sada spremni?

AB: Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid.

TS: Sigurno znate da bez toga šanse za priključivanje EU postaju vrlo tanušne.

AB: Ne. To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo.

TS: Dva međunarodna suda su presudila da je to bio genocid.

AB: U redu.

TS: I Vi to nećete da prihvatite?

AB: Ne mislim da je bio genocid.

TS: Vi sada revidirate historiju, znate li to?

AB: Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj.

TS: Predsjedavajući sudac Haaškog tribunala je 2004. rekao da su, želeći da eliminiraju dio bosanskih muslimana, snage bosanskih Srba počinile genocid. Cilj je bilo istrebljivanje 40.000 bosanskih muslimana iz Srebrenice. Zato je označeno kao genocid.

AB: U redu.

TS: Ako to ne možete da prihvatite… zašto…

AB: Prihvaćam da je bio užasan zločin. Srbija je isporučila osobu koja je optužena za taj ratni zločin. Isporučili smo tu osobu. Suđeno mu je, sada je u zatvoru.

TS: Ali nećete da načinite korak koji traži Vijeće Europe?

AB: Da je to bio genocid?

TS: Da.

AB: Govorim Vam da je bio užasan zločin…

TS: To je Vaša crvena linija, zar ne?

AB: Govorim Vam…

TS: Vi to nikada nećete uraditi?

AB: Dala sam Vam odgovor.

U nastavku su razgovarali i o pitanju Kosova.

– Gospodine, neka će trajati 20 godina, rješenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godina super, ako neće i to je u redu, mi reforme provodimo zbog naših građana, poručila je Brnabićeva.

Na pitanje je li  svjesna da su “EU dojadile zemlje zapadnog Balkana”, premijerka Srbije je odgovorila da nije diplomatski da novinar priča u ime EU i da to prosto nije u redu.

Novinar je nastavio da inzistira, nakon čega ga je Brnabićeva u jednom trenutku upitala: “Mogu li ja da kažem ili ćete vi imati interview sami sa sobom?”.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare