Published On: Čet, pro 6th, 2018

BRNABIĆ: Ako Kosovo osnuje vojsku, mi ćemo vojno intervenirati

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je u srijedu naslutiti da bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojnu intervenciju Beograda, dvadeset godina nakon oružanog ustanka Albanaca protiv srpskih vlasti.

“Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva”, rekla je Brnabić novinarima.

 

No, kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi kako Kosovo svoju vojsku formira “za Afganistan i Irak” i “da bi pomogli drugim zemljama“ te ističe da nije prijetnja kosovskim Srbima koje poziva da se pridruže budućoj armiji, javlja Hina.

Haradinaj je ocijenio da su navodi kako Kosovo “formira vojsku za sjever”, većinski naseljen Srbima, “čista laž“ te naglašava da “neće biti rata”, prenosi portal Kossev.

Na izjavu Haradinaja uzvratio je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin ironičnom ocijenom kako su “Albanci s Kosova već i u Iraku i Afganistanu i Siriji i svugdje gdje su teroristi Al Qaede i Islamske države”.

 

“Ako Haradinaj želi slati Albance s Kosova i Metohije u Irak i Afganistan, ne treba za to pokušavati napraviti vojsku”, rekao je Vulin.

U jeku prijepora Beograda i Prištine iz Bruxellesa stiže poruka da je sada “loš trenutak” za transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u kosovsku vojsku.

“Takav korak dolazi u pogrešno vrijeme, suprotan je preporukama brojnih NATO saveznika i može imati ozbiljne posljedice po kosovske euroatlantske integracije”, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Naglasio je kako NATO podržava KSS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora biti u skladu sa ustavom Kosova.

Stoltenbergu je stigao odgovor iz Prištine kako kosovske vlasti nisu bile u prilici objasniti svoje planove i namjere partnerima iz NATO čiji član Kosovo želi postati.

Dužnosnik KSS-a Burim Ramadani ocijenio je da u porukama NATO “nema mjesta konfuziji”. “Transformacija KSS u skladu je s bilateralnim i multilateralnim obvezama država članica NATO, kao i misije NATO na Kosovu “, prenosi Ramadanija prištinski portal Gazeta Expres.

Stoltenbergovu poruku Ramadani tumači kao posljedicu “poteškoća koje NATO ima po pitanju konsenzusa”, jer postoje države članice koje ne priznaju Kosovo./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare