Published On: Sub, svi 14th, 2022

BRKIĆ: Europa potvrdila da BiH u EU unosi konstitutivnost naroda kao vrijednost

Za Europsku uniju od posebnog je interesa podržavati suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH na temelju načela ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zapisano u Ustavu BiH, kao i u reformskom procesu na njezinu europskom putu – ključna je rečenica iz nedavno usvojenog Strateškog kompasa, dokumenta Europske unije koji jasno progovara o viziji Unije, ali i na do sada najizravniji način svjedoči o tomu kako EU uvažava konstitutivnost kao temeljno načelo BiH, piše Večernji list BiH.

Budući da konstitutivnosti kao ustavnog pojma nema bez legitimnog političkog predstavljanja kao zakonske odrednice, sasvim je jasno koliko je značaj ovakve odrednice službene europske politike prema budućnosti BiH, koja ima aspiracije postati punopravna članica, no koja prije toga mora provesti niz reformi.

Poštivanje Ustava

Budući da članstvo u EU pretpostavlja i puno poštivanje Ustava, može se izvući zaključak prema kojemu je izmjena Izbornog zakona sukladno ustavnim načelima konstitutivnosti jedan od preduvjeta za europski put zemlje. A tomu svjedoče i osnovni preduvjeti za svaku državu kandidatkinju, pri čemu je prvi korak ispunjavanje Kopenhagenskih kriterija, među kojima je i onaj koji govori o postojanju stabilnih institucija koje jamče demokraciju i vladavinu prava. Budući da BiH nije ispunila presudu vlastitog Ustavnog suda koja govori o konstitutivnosti, teško se može govoriti o vladavini prava.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u razgovoru za Večernji list naglasio je kako je iznimno bitna činjenica da se u dokumentu Strateškog kompasa naglasila BiH, kao i da se konstitutivnost prepoznala kao bitan element, a to govori o nekoliko činjenica. Prva je, ističe Brkić, kako je na taj način EU potvrdio da konstitutivnost i legitimno predstavljanje nisu nikakve prepreke ulasku u EU.

Ravnopravnost

Dapače, poručio je Brkić, konstitutivnost i legitimno predstavljanje nešto su što BiH treba unijeti sa sobom u Europsku uniju. To je, dodao je, odgovor i svima onima koji su govorili da BiH mora odustati od ovih temeljnih načela, a posebno je važno što je stav kojim se priznaje konstitutivnost naroda stav svih država članica Europske unije, odnosno potvrda da BiH može postati članica Unije kao država triju ravnopravnih naroda. Brkić je također napomenuo i kako je Europsko vijeće, koje je i donijelo Strateški kompas, tijelo koje odlučuje o proširenju Europske unije, a sve su to činjenice koje govore o prilog značaju odluke.

Izričit naglasak na konstitutivnosti kruna je višegodišnjih napora onih političkih snaga koje traže poštivanje temeljnog akta države – Ustava BiH koji je spomenuto načelo definirao kao natkrovljujuće načelo. Ustavni sud je u svojoj odluci U-23/14 po apelaciji Bože Ljubića jasno naveo i kako iz alineje preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je “podvukao” poseban, jednakopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda. Ovaj stav iznimno je bitan u kontekstu legitimnog zastupanja jer je Ustavni sud jasno podsjetio kako se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice.

Svijest predstavnika EU-a, kao i SAD-a, o važnosti legitimnog političkog predstavljanja dokazana je i kroz njihovo kontinuirano zalaganje za politički dogovor, a napose Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, kao i činjenicu da su upravo EU i SAD bili medijatori procesa koji je rezultirao mostarskim sporazumom, a koji je jasno uputio na potrebu legitimnog političkog predstavljanja./HMS/

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
14 dana prije

glava i glavuša.

MUjko SPAČEK
MUjko SPAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

PO KONSTITUTIVNOSTI BOSNI SU BITNIJI JEVREJI I ROMI OKRENUTI BOSNI, nego li hrvati i srbi okrenuti hr/srb

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Jadnice opet ce vas muslimani zajebati s Evropljanima.Medo moras shvatiti za svoja prava koja ti pripadaju po Ustavu se moras se sam izboriti,ni u snu se nebi trebali odrzati ovi izbori bez promjene Izbornog zakona,ok.oni nece slusajte Predsjednika Milanovica i stvar ce biti rjesena za 7.dana.pa nek onda ti evropejci kutcu daju podrsku.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
14 dana prije

Rekoh ja da ćemo ga mi muslimani podokiti al niko ne sluša od ovih sda nemoguća je muslimanska država u evropi nemoguća probudite se

MUjko SPAČEK
MUjko SPAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
14 dana prije

Čovićeva ambicija je da HNS koji dobije 6 puta MANJE glasova nego PROBOSANSKE stranke ima pravo dobiti trećinu svega, da stranke koje imaju 5 ruku od 42 imaju pravo na TROSTRUKO VIŠE na nivou države i Federacije.
Imaju pravo ŠTITIT vitalni nacionalni interes Hrvata, ali nemaju pravo druge UGROŽAVATI.
Oni ŽELE DOMINACIJU nad većinom i pokušavaju da ubijede sve oko sebe da je to njihovo pravo.
33+33 je 66, dvije trećine, to je sputavanje jedne većine u BiH.
U ovom trenutku u Parlamentu PROBOSANSKE stranke imaju 58%, ali su zbijeni u 33% s tim SH SHOWinističkim politikama.
Čović želi to da zadrži…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  MUjko SPAČEK
14 dana prije

Ma kakav čović,eto vam ga .Hrvati u BiH žele ravnopravnost sa ostala dva naroda i izmjenu izbornog zakona.To je nama bitno a čovića povedi kući ,vidim opsjednuti ste njime.

podokitile su ti prababe kaurice 500 godina
podokitile su ti prababe kaurice 500 godina
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
14 dana prije

PATKA, GUSKA, PATKA, GUSKA….
…. ZAVLADAĆE TURSKA.

Last edited 14 dana prije by podokitile su ti prababe kaurice 500 godina
Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Eto sad bi mi trebali biti zadovoljni što je EU uvela kostitutivnost hrvata u BIH i to je to .
Misle time su nam učinili neku uslugu .Bez izmjene izbornog zakona nema se o čemu pričati .
Hrvati želi ista prava kao srbi i muslimani u BIH ,ni manje ni više.
Nama ne trebaju nekakve njihove mrvice što nam daju .Mi ne otimamo ničija prava ,pa ne treba nitko ni nama otimati .

Nedim NoSmoke
Nedim NoSmoke
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

I mi bosnjaci zelimo ista prava kao srbi, hrvati i muslimani u BiH, ni manje ni vise.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nedim NoSmoke
14 dana prije

Bošnjaci nisu narod ,to je vjerska nakupina .
U BIH žive muslimani ,hrvati i srbi i ostali.

SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

SRBI I HRVATI SU SE ODRONULI U BOSNU TEK PRIJE PI:Š:LJIVIH 100 GODINA!

Matica hrvatska iz 1835.g…
I Matica Srbska iz 1825.g….
NE ZNAJU NI ZA KAKVE Srbe i Hrvate u BOSNI i Černoj Gori.. Lijepo i identično piše kod obje Matice: BOŠNJACI ŽIVE(hr. ŽIVU) OKO SAVE, VRBASA, DRINE I U DALMACIJI. VJERE SU MUHAMEDANSKE(Islamske-Turske), PRAVOSLAVNE(Grčke) I KA:TOLIČKE(Rimske)…

Nigdje ni u jednom popisu stanovništva Bosne se ne spominju etike srbi i hrvati. POSTOJI SAMO BOŠNJAK i uvezeni v’lah.. Tek u 20.vijeku se prvi put spominju Srbi i Hrvati u Bosni…

Povjesničar i putopisac Vjekoslav Klaić djed čuvene prof.dr Nade Klaić popisuje 1876.g.u BOSNI samo 50 000 katolika (Bošnjaka) koji su nastali pred pad Bosne IZADAJOM tzv. kraljice Katarine i zadnjeg kralja Tomaševića KOJI SU IZDALI BOSNU I VJERU BOSANSKIH DIDOVA i za hater Papka NASILU POKRSTILI 2 tisuće BOŠNJANA, a SVE BOSANSKE VJERNIKE I NJIHOVE POGLAVARE DIDOVE (cca 40 TISUĆA) PROTJERALI…

V. Klaić također bilježi da je najstarija crkva u Bosni sagrađena 1716.g. u Varešu 300 GODINA poslije uspostavljanja BOSANAKOG EJALETA..

Austrougarska UVOZI u Bosnu 350 000 Hrvata, Talijana, Mađara, Austrijanaca da BI LAKŠE VLADALA I UPRAVLJALA BOSNOM i na popisu stanovništva iz 1921.g. se ODJEDNOM pojavljuje hrvatska NACIJA brojem 400 000 uz također NOVONASTALE srbe koji su 1920.g. UVEZENi sa Soluna i to 1milion u Bosnu i 200 tisuća na BOSANSKI Sandzak.

SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
Šta ti kažeš na ovo?  SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
14 dana prije

I SRBI I SPC SU U BOSNI TEK PI:ŠLJIVIH 100 GODINA…
Matica Srpska iz 1825 g. ne zna ni za kakve Srbe i Hrvate u Bosni,a ni za Srbe u ČERNOJ Gori.Fino pise:BOŠNJACI zive OKO Drine Vrbasa Save i u Dalmaciji.Ima ih muslimana,ka:tolika, pravoslavaca.

PRIPAJANJE pravoslavne cr:kve BiH Srpskoj pravoslavnoj crkvi je proglasio kralj Aleksandar I svojim aktom od. 17. juna 1920.g. i ako su njeni vjernici bili drugačijeg (grkoka:toličkog) učenja. Do tada je Pravoslavna crkva BiH bila u nadležnosti Carigradske patrijaršije. Pregovori sa Carigradskom patrijaršijom o pripajanju Pravoslavne cr:kve BiH Srpskoj pravoslvanoj cr:kvi trajali su više od šest mjeseci. Okončani su tek kada je plaćeno 1,5 milion franaka naknade.CR:KVA PRAVOSLAVNA BOSANSKA JE KUPLJENA OD strane SRPSKE P CR:KVE !!! GDJE TO IMA U SVIJETU DA SE VJERNICI I CRKVA KUPUJU”?!?! SPC JE STRANO TIJELO U BIH i C. GORI STARO TEK PI:ŠLJIVIH 100 G.

Iste godine je kralj Aleksandar UVEZO sa Soluna B:AGRU i to 1 milion u Bosnu i 200.000 na Sandzak i dao im Bosnjacku OTETU zemlju..
Tako da se od Austrougarskih 6% vl’aha, IZNENADA 1921.g. POJAVLJUJE se NOVI narod Srbi i to u vlasništvu 25% BOŠNJAČKE ZEMLJE..

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Opančari i škutori.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
14 dana prije

Takozvana konstitutivnost naroda je u suprotnosti sa svim mogucim europskim normama o ljudskim pravima i kao takva ce biti ukinuta.
To potvrdjuju i presude eu sudova za ljudska prava.
Tzv konstitutivnost je komunisticki relikt koji postoji jos samo u glavama uzepe bolesnika.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
14 dana prije

Džaba krečiš
To si već napisao sto puta .
Razguli na klix ili otpepaj ,izaberi šta želiš.