Published On: Čet, velj. 7th, 2019

NIMALO DOMAĆINSKI: Sarajlije se sprdaju s UK ambasadorom nakon što su mu podvalili laž

Koliko puta vam se dogodilo da na društvenim mrežama podijelite lažnu vijest, pa se poslije “šprdaju” s vama?

Mnogi su se, sigurno, našli u ovakvoj situaciji, a da na ‘fake news’ nisu imuni ni diplomati u BIH pokazao je jučerašnji slučaj na Twitteru čiji je glavni akter britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Matthew Field.

Dobronamjerna greška

Naime, vjerojatno ste primijetili kako se posljednjih dana društvenim mrežama šire fotografije djevojaka uz koje ide tekst kako se radi o super uspješnoj, mladoj matematičarčki iz BiH koja je osvojila “brdo” medalja na nekoj olimpijadi, pa vas pozivaju da shareate (podijelite) tu informaciju.

Netko se odlučio našaliti na taj račun, pa je podijelio sliku jedne od najpoznatijih porno glumica na svijetu Sashe Grey, uz poruku:

“Ovo je Saša Garanović iz Foče, studentica elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu koja je na matematičkoj olimpijadi u Chicagu jučer osvojila visoko treće mjesto. O ovakvim djevojkama se nažalost ne priča na vijestima…”, uz molbu, dakako, za share.

Britanski veleposlanik Field nasjeo je na ponudu koju mu je netko poslao i podijelio ovu informaciju na svom Twitteru, Saši je dodijelio i emotikon medalje, a uslijedila je šprdačina iz Sarajeva uz pošprdne komentare.

G. Field je ubrzo shvatio grešku, pa je post izbrisao, a onda priznao i kako je “nasjeo”.

Još jedan dokaz koliko Sarajevo nema strahopoštovanja prema radu i ove strane ambasade. Jedina ambasada s kojom ovo ni u ludilu neče napraviti jeste ambasada Turske. O Saudiji da i ne govorimo.

Da je ovo učinio netko iz Banja Luke ili Mostara danas bi letjele optužbe kako “fašisti ismijavaju ugledne goste naše zemlje”.

Satira i cinizam u BIH nisu dozvoljeni svim njenim građanima. Živimo protektorat u kojem se ljudska prava dijele različito o nacionalnosti i ideji koju zagovarate.