Published On: Ned, ruj 16th, 2018

BRITANSKI VELEPOSLANIK Field: Nakon izbora bit će potrebna politička predanost reformama

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field pozvao je građane BiH da izađu na listopadske Opće izbore jer odlučuju oni koji glasuju, naglašavajući da je potrebno glasovati za one koji će raditi za zemlju po mjeri njihove djece.

U intervjuu za Fenu ocijenio je da je pred političarima u BiH veliki broj reformi koje treba implementirati u naredne četiri godine, ali iza svega toga je pitanje političke volje i stavljanje građana na prvo mjesto, a u isto vrijeme iznenađen je činjenicom da u izbornoj kampanji ima vrlo malo konkretnih detalja, vrlo malo vizije za budućnost i vrlo malo fokusa na poboljšanje života građana.

– Volio bih kada bi se sve nove administracije obvezivale na jasne i konkretne obveze poput približavanja EU, produbljivanju odnosa s NATO-om i rad za dobrobit svojih građana jer bi u tom slučaju bilo više stvarnog napretka – stav je Fielda.

Novi veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva godinama je radio u zemljama zapadnog Balkana i svjedočio različitim događajima, a na regionalnoj razini su se dogodile važne pozitivne promjene, većina njih pod okriljem EU i NATO-a poput napretka između Skopja i Atene što, smatra, treba biti pokazatelj da je sve moguće, ako su političari spremni riskirati u interesu onih koji ih biraju.

Svjedočio je, kaže, obnavljanja interesiranja za ovu regiju koje dolazi iz cijele Europe, uključujući i donošenje nove strategije Europske komisije, dodajući da predanost Londona, Bruxellesa, Washingtona, Berlina i mnogih drugih centara, nikada nije bila jača te je mišljenja da bh. lideri, posebno oni koji budu formirali nove vlade, trebaju pokazati istu količinu volje.

Field je u intervjuu za Fenu govorio i o prioritetima za koje će se zalagati tijekom mandata, a to su stabilna i prosperitetna BiH i njen napredak na euroatlantskom putu što su, podsjetio je, nepromijenjeni prioriteti Vlade njegove zemlje.

Istaknuo je da je u interesu Ujedinjenog Kraljevstva da BiH ispuni svoj potencijal, a Ujedinjeno Kraljevstvo će projektne aktivnosti usmjeriti na pomaganje odgovornim liderima ove zemlje da djeluju, u interesu građana što podrazumijeva podršku ekonomiji da bi se otvorilo više radnih mjesta, boljih radnih mjesta, podršku pravosudnim institucijama u jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i reformi javnih usluga i kompanija da bi građani imali bolje zdravstvo i obrazovanje.

– Ovi prioriteti i interesi su zajednički svim građanima u BiH. Gdje god da odem i s kim god da razgovaram, svi mi kažu da su im ovo najvažnija pitanja – dodao je britanski veleposlanik.

Prošle su četiri godine od kada je Britansko-njemačka inicijativa uspješno vratila fokus na građane i njihove potrebe i pomogla ponovno pokretanje procesa pridruživanja Europskoj uniji, reformu zakona o radu, bankarskog sektora i održivost mirovinskog sustava, a veleposlanik posebno naglašava da će nakon izbora idućeg mjeseca biti potrebna obnovljena politička predanost reformama koje će ovu zemlju pokrenuti naprijed.

Govoreći o bilateralnim odnosima dviju zemalja podvukao je da su te zemlje partneri koji se suočavaju s istim izazovima, imaju iste nade i ciljeve, ali, voli bi, kaže, da međuljudske veze postanu češće, šire i produktivnije.

Povukao je da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava različite oblike razmjene znanja i iskustva, uključujući sveučilišne stipendije, obuku za oružane snage i policiju, suradnju umjetnika, kao i druge oblike profesionalnog razvoja.

– Volio bih da imamo veću suradnju između naših privatnih sektora, posebno između mladih i između poduzetnika, kao i da imamo veći broj posjetitelja iz jedne u drugu zemlju, te ponovnu uspostavu direktnih letova te da pronađemo oblasti izvan naših zemalja u kojima možemo surađivati, kao što su mirovne misije, akademske razmjene i partnerstva između civilnog društva i medija – kazao je.

Izrazio je nadu da svi razumiju da Brexit ne znači manje, nego veće prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, podsjećajući da je povećan njihov angažman u BiH te je najavio da će nastaviti to činiti i dalje putem programa praktične podrške, dodajući da Ujedinjeno Kraljevstvo ozbiljno shvaća obveze proistekle iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Održavanje Sumita o zapadnom Balkanu u Londonu je samo po sebi bila snažna poruka o dugoročnoj predanosti Ujedinjenog Kraljevstva ovoj regiji – pojasnio je.

Podsjetio je da je na Sumitu premijerka Velike Britanije Theresa May najavila udvostručenje podrške cijeloj regiji, što znači iznos od 80 milijuna funti godišnje, ali ovdje nije u pitanju samo novčana vrijednosti, nego i kvalitet i opsežnost angažmana te je najavio da će podrška biti usmjerena tamo gdje je od najvećeg značaja za živote građana, pomažući rast ekonomije i poboljšanje vladavine prava, a ujedno smanjujući prostor za korupciju i političko uplitanje.

Osobito je istaknuo da je ponosan što je UK izdvojila 10 milijuna funti za projekt kojim se nove digitalne tehnologije uvode u svaku školu na prostoru zapadnog Balkana, a time djeca pripremaju za budućnost.

– Duboko sam svjestan dramatične pojave odliva mozgova koji utječe na ovu zemlju i činjenice da nisu samo ekonomski razlozi ti koji uzrokuju ovu pojavu. Riječ je i o gubitku nade u bolju budućnost za sebe i svoju djecu. Nacionalistička retorika i retorika podjela u izbornim kampanjama samo pogoršavaju stvari. To je očito. Mi ćemo raditi sa svim onima koji su odlučni da ovu zemlju učine poželjnom za vaše najpametnije i najbolje građane – najavio je Field.

Veleposlaničku dužnost Matthew Field preuzima nakon dugogodišnjeg rada za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. U svojoj karijeri je uglavnom bio nadležan za politička pitanja, bilo da je riječ o bilateralnim odnosima s Brazilom i Argentinom ili koordiniranju s Europskom unijom o pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

Dobar je poznavatelj prilika u Bosni i Hercegovini i regiji jer na ovu dužnost dolazi s pozicije šefa političkog odjela u Delegaciji EU u BiH, a prethodno je radio kao šef Odjela za pitanja EU i politiku Britanskog veleposlanstva u Zagrebu tijekom razdoblja pregovora Hrvatske i EU o pristupu, zatim kao politički savjetnik u Misiji EU u Skoplju./Fena/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare