Published On: Ned, pro. 30th, 2018

BRITANSKI MEDIJI USPJEŠNO POTPALJUJU SRBE: Situacija je kritična, kreće Srbin na Srbina

O PROSVJEDIMA održanim u Beogradu protiv vlasti Aleksandra Vučića piše i britanski Guardian.

Pišu kako se na prosvjedima sinoć okupilo oko 25.000 prosvjednika te kako se radi o četvrtom tjednu protuvladinih prosvjeda kojima se stvara pritisak na predsjednika Aleksandra Vučića.

“Ovo je prosvjed građana protiv situacije u zemlji koja je ekonomski i politički komplicirana, pa čak i kritična već dugo”, rekao im je Vladimir Tošić.

“Vučić je tvrdi nacionalist koji je postao europski orijentiran”

Dodaju kako su prosvjednici marširali bez incidenata te kako su vikali: “Vučiću lopove” ili pak nosili plakate s natpisima poput: “Dosta laži”.

Mnogi su zviždali, kao i u prosvjedima protiv Slobodana Miloševića, piše Guardian.

“Vučić je tvrdi nacionalist koji je postao Europljanin (europski orijentiran op.a.), optužen od strane opozicije i civilnih udruga da je uspostavio autokratsku vladavinu i totalnu kontrolu nad medijima koje u kampanji koristi protiv drugih kandidata”, piše Guardian.

Navode i kako su prosvjedi najveći izazov vlasti Aleksandra Vučića te kako je prvi put do prosvjeda došlo nakon što su lideri opozicije objavili da je jedan od njih pretučen na političkom okupljanju prošlog mjeseca.

Savez za Srbiju, opozicijski savez koji okuplja stranke iz širokog političkog spektra, optužio je napadače da podupiru Vučićevu vladajuću stranku, što su vlasti porekle, dodaju u svom tekstu.

Citirali su i Vučića koji je ranije ovog tjedna komentirao prosvjede rekavši kako je spreman slušati građane koji prosvjeduju ali ne i laži iz opozicije.

Za kraj zaključuju svoj tekst zadnjim izvješćem o Srbiji iz Europskog parlamenta koji je preporučio vlastima u Beogradu da poboljšaju situaciju kada se radi o slobodi izražavanja i medija.