Published On: Pon, stu 23rd, 2020

Britanska srednjoškolka koja je otišla u Siriju ne smije se vratiti u Britaniju

Britanka koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila Islamskoj državi u Siriji ne smije se vratiti u Britaniju kako bi pravno osporila odluku vlade o oduzimanju državljanstva zbog sigurnosnog rizika, rečeno je u ponedjeljak na najvišem britanskom sudu.

Shamima Begum napustila je London kad je imala 15 godina i otišla u Siriju

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. kad je imala 15 godina pa s dvije prijateljice iz škole otputovala u Siriju putem Turske.

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živjela u Raki, prijestolnici samoprozvanog kalifata džihadističke skupine. Ondje je ostala četiri godine dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkad je napustila Britaniju, rodila je troje djece, no sve troje u međuvremenu je umrlo.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova u srpnju joj je oduzelo državljanstvo

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova u srpnju joj je oduzelo državljanstvo, no žalbeni sud je jednoglasno odlučio da se Begum, danas 21-godišnjakinja, ima pravo žaliti na tu odluku ako joj se dopusti povratak u Britaniju.

Odvjetnik britanske vlade James Eadie na Vrhovnom sudu je kazao da su obavještajne agencije zaključile da su oni koji su surađivali s Islamskom državom ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, što opravdava oduzimanje državljanstva.

Slučaj Begum tema je žestokih rasprava u Britaniji

Slučaj Begum tema je žestokih rasprava u Britaniji. S jedne strane su oni koji tvrde da je ona samim pridruživanjem Islamskoj državi odbacila svoje državljanstvo, a s druge oni koji smatraju da joj se ono treba vratiti i potom suditi u Britaniji, prenosi Index.hr