Britanska politika prema BiH se neće mijenjati nakon izbora

Politika Velike Britanije prema BiH nakon jučerašnjih izbora neće se promijeniti, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Kenan Ešref Rašidagić.

”Na vlasti ostaju konzervativci s Davidom Cameronom na čelu koji su se samo oslobodili koalicijskih partnera, tako ni da se odnos s BiH neće značajno promijeniti”, rekao je Rašidagić za Fenu.

Čak i da se vlast promijenila, dodao je, Britanci se ne bave pretjerano unutarnjom politikom BiH.

Konzervativna stranka britanskog premijera Davida Camerona je na putu da vodi Veliku Britaniju i u sljedećih pet godina. Na izborima konzervativci su dobili 325 zastupnika, što predstavlja apsolutnu većinu prema projekcijama BBC-a. Laburisti su osvojili 232 mjesta, a škotski nacionalisti 56.

Ukoliko se pokaže da su ovi rezultati točni, bio bi to jedan od najslabijih izbornih rezultata Laburističke stranke ikada.

Ako se ova projekcija objavljena nakon prebrojavanja dvije trećine okruga potvrdi u konačnim rezultatima, David Cameron bi mogao formirati novu vladu bez potrebe da traži saveznike.

Malo prije ovoga, David Cameron je govorio o “velikoj noći za stranku konzervativaca”, naglasivši međutim da je “suviše rano da se tačno zna koji će biti konačni rezultati”.

Nakon prebrojavanja glasova u dvije trećine okruga, Konzervativna stranka je imala 214 mjesta, Laburistička stranka 196, SNP 55, sjevernoirski DUP osam, lib-dem šest, a antieuropska stranka Ukip jedno mjesto.

more recommended stories