Published On: Pon, lip 27th, 2016

Britanija za sada ne pokreće postupak izlaska

Britanski premijer David Cameron rekao je u prvom obraćanju parlamentu poslije Brexita da London “za sada” neće formalno tražiti istupanje iz Europske unije. Time su potvrđene navode pojedinih dužnosnika u EU da Cameron neće “aktivirati” član 50 Lisabonskog sporazuma. “Ključni pregovori će sačekati novog premijera”, rekao je Cameron u parlamentu i dodao: “Britanija izlazi iz Europske unije ali mi ne smijemo da okrenemo leđa Europi i ostatku svijeta. Moramo odredimo kakav odnos želimo s EU”.

Naime, član 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju iz članstva Europske unije (EU) treba da se primijeni u slučaju Velike Britanije koja je 23. lipnja glasovala za odlazak iz Unije, međutim ta procedura predstavlja izvor nesigurnosti i već stvara podjele između dvije strane poslije više od 40 godina zajedništva. “Svaka zemlja članica može odlučiti sukladno ustavnim propisima o povlačenju iz EU”, navodi se u tom članku Lisabonskog sporazuma, potpisanog 2007. a koji je stupio na snagu 2009. godine, ali nikada nije pokrenut.

Međutim, taj član, koji se sastoji od pet kratkih pasusa, “ne daje konkretne detalje o načinu odlaska koji treba da se naknadno organizira”, izjavio je Rober Šauad, stručnjak Instituta za međunarodne i strateške odnose. Ukoliko ne dođe do dogovora, članstvo će automatski prestati dvije godine nakon obavijesti. Članak je samo osnovni obrazac za napuštanje, obavijest o datumu i neke druge “sitnice”.