Published On: Pet, velj 28th, 2014

Britanija otvorila javnu raspravu o začeću s ‘tri roditelja’

LONDON  Velika Britanija, koja planira postati prva zemlja koja će omogućiti potpomognutu oplodnju ‘triju roditelja’ kako bi se izbjeglo prenošenje neizlječivih bolesti na djecu, u četvrtak je pokrenula javnu raspravu o toj prijepornoj metodi.
Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonila defektna mitohondrijska DNK, koja uzrokuje nasljedne bolesti poput teških bolesti srca, jetra, mozga, sljepoću ili mišićnu distrofiju.
Postupak je namijenjen obiteljima s mitohondrijskim bolestima, neizlječivim stanjima koja se prenose po majčinoj liniji i zahvaćaju jedno od 6.500 djece na svijetu. Kontroverzni postupak poznat je kao IVF ‘triju roditelja’ jer će potomstvo imati gene svoje majke, oca i ženskog donora koji će ‘ispraviti’ mitohodrijsku DNK s greškom.
Ravnateljica britanske medicinske službe Sally Davies objavila je u četvrtak nacrt zakona i stroga pravila po kojem će se provoditi metoda ‘triju roditelja’ i otvorila javnu raspravu koja će trajati do 21. svibnja ove godine. Kazala je da metoda ženama s teškim mitohondrijskim bolestima daje prigodu da imaju djecu bez rizika da će im prenijeti razorne genetske poremećaje. »Također će Britaniju zadržati na predvodničkom mjestu znanstvenog razvoja u tom području«, kazala je.
Britansko liječničko etičko povjerenstvo već je dalo zeleno svjetlo za postupak, ali kritičare zahvata brine da bi kreiranje genetski modificiranog zametka mogao biti prvi korak prema »dizajniranju beba« čiji bi se genetski sastav mogao prilagoditi kako bi im se zajamčila određena visina, boja očiju i slično.
Pošto je Britanija predvodnik ovog istraživanja, etičke zabrinutosti, političke odluke i znanstveni napredak pomno se prati u svijetu, a posebno u Sjedinjenim Državama.


uskrs ephzhb