Published On: Pet, ruj 29th, 2017

Britanija nakon Brexita (re)definirat će odnos prema Balkanu

”Neki političari i dalje se u prevelikoj mjeri fokusiraju na nacionalna pitanja koja unose podjele među ljudima, dovodeći u pitanje opredijeljenost za euroatlantski program kao istinski prioritet”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko koji se sastao s članovima Odbora za međunarodne odnose britanskog Doma lordova koji borave u Bosni i Hercegovini.

Informirao ih je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te iznio svoje viđenje u vezi s provedbom reformi. Dodao je kako svaka zemlja ima vlastitu dinamiku, te da je regija zapadnog Balkana u cjelini postigla veliki napredak ka punoj integraciji u europsku obitelj.

”Ipak, bez jake svijesti o hitnosti ovog procesa, Bosna i Hercegovina dolazi u opasnost da zaostane za susjedima. Iz tog razloga, apeliram na bosanskohercegovačke političare da ostave prepirke po strani i okrenu se približavanju stavova, što je neophodno za postizanje potrebnih ekonomskih i socijalnih reformi”, poručio je visoki predstavnik.

Inzko je zaključio da OHR, Vijeće za provedbu mira i šira međunarodna zajednica ostaju opredijeljeni za pomoć BiH na ovom putu, te je zahvalio Velikoj Britaniji za njen dugotrajni diplomatski angažman u BiH i pomoć u poslijeratnoj obnovi i razvoju zemlje, kako bilateralno, tako i u svojstvu članice Europske unije, priopćeno je iz OHR-a.

Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, predvođeno lordom Howellom od Guidlforda, bivšim državnim tajnikom za promet i energiju se u okviru dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini danas sastalo i s čelnicima zakonodavne i izvrše vlasti u Federaciji BiH, predsjedateljicom Doma naroda Lidijom Bradara, predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edinom Mušićem i predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Uz lorda Howella, u izaslanstvu Doma lordova, uz ostale, bili su i baronesa Hilton, lord Purvis i lord Wood, a na sastanku s čelnicima Federacije BiH bio je i veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Fergunson.

Čelnici Federacije BiH informirali su izaslanstvo Doma lordova Britanskog parlamenta o stanju u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na provedbu Reformske agende koja je proizašla iz Njemačko-britanske inicijative, dokumenta koji je ocijenjen jednim od najznačajnijih za pokretanje pozitivnih promjena u BiH i Federaciji BiH, kao njezinom sastavnom dijelu.

Usporedo sa socio-ekonomskim reformama, stvaranju sigurnijeg okruženja i borbi protiv korupcije, istaknuto je kako je važno tražiti put preustroja BiH po mjeri svih njezinih naroda i građana.

Cilj posjete izaslanstva Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Britanskog parlamenta Bosni i Hercegovine je informirati se o stanju u BiH te na temelju dobivenih informacija analizirati izazove s kojima se suočava zapadni Balkan.

Na temelju ovakvih analiza definirat će se odnos britanske politike prema zemljama zapadnog Balkana nakon Brexita.