Published On: Ned, velj 17th, 2013

Britanci za ''čuvanje'' Assangea potrošili čak 4,5 milijuna dolara

Troškovi zadržavanja policajaca ispred veleposlanstva Ekvadora u Londonu dosegli su već 4,5 milijuna dolara od kada je osnivač WikiLeaksa Julian Assange odlučio izbjeći englesko pravosuđe i u toj zgradi potražiti sigurnost, piše Local.
Policajci ispred zgrade stoje od kada je Assange tamo došao 19. lipnja prošle godine nakon što je izgubio bitku s engleskim sudovima protiv svog izručenja Švedskoj, gdje bi ga trebali ispitati u vezi optužbi za silovanje i seksualni napad. Ekvador je osnivaču WikiLeaksa dopustio politički azil.
Scotland Yard je izračunao da su troškovi te “akcije” do kraja siječnja iznosili 2,9 milijuna funta – čak 2,3 milijuna za plaće i prekovremene policajaca koji stoji ispred zgrade.
”Ekvadorska vlada je zabrinuta zbog velikih troškova koje porezni obveznici u Londonu plaćaju za čuvanje veleposlanstva – kazao je glasnogovornik veleposlanstva. – No, vjerujemo da su se ti troškovi mogli izbjeći da je britanska vlada dala garancije ekvadorskoj vladi da Julian Assange neće biti izručen SAD-u” dodao je glasnogovornik.
”Britansko ministarstvo unutarnjih poslova je moglo dati tu garanciju, ali su odlučili da neće’‘ rekao je glasnogovornik te dodao da će i dalje štititi ljudska prava Juliana Assangea koja su mu garantirana međunarodnim pravom.