Published On: Sri, srp 6th, 2016

Britanci će organizirati novi referendum? “Ništa nije zapisano u kamenu”

​Glavni pravni savjetnik britanske vlade te bivši državni tužitelj i zastupnik konzervativaca Dominic Grieve rekao je kako se rezultat prvog referenduma mora poštovati, no da isti nije nužno zapisan u kamenu. Drugi britanski referendum o ostanku u EU mogao bi biti opravdan, ako bi postojalo jasno javno opredijeljenje protiv Brexita, kazao je Grieve…

Točnije, navedeni kaže kako se rezultat prvog referenduma ne može ignorirati, ali kako bi drugi mogao postati demokratski opravdan.

Moramo prihvatiti što rezultati referenduma predstavljaju u vrijeme kada je bio održan, jasnu izjavu pogleda većina da bi trebali napustiti EU. U demokraciji se takav rezultat ne može samo tako ignorirati.

Vlada i Parlament moraju ga tretirati s poštovanjem. Naravno, moguće je da će s vremenom postati jasno da se javno mnijenje o tom pitanju promijenilo. Ako bude tako, drugi referendum bi mogao biti opravdan“, rekao je Grieve te odbacio sugestije da zagovornici Europske unije ne bi trebali govoriti protiv rezultata, rekavši kako bi u slobodnom društvu ljudi trebali biti u mogućnosti sporiti se sa stavom većine.

Nemam sumnje kako peticija u kojoj sudjelujete i druge forme promidžbe koje se sada odvijaju mogu doprinijeti daljnjoj raspravi na pozitivan način i ja bih vas potaknuo da ne odustajete, izjavio je Grieve.

U slobodnom društvu ne postoji obveza da mijenjamo naše mišljenje zato jer se trenutna većina ne slaže s njime. Moje ostaje isto i ja ću i dalje zagovarati ono za što vjerujem da je ispravno i u našem najboljem interesu, izjavio je za Indepentent.