Published On: Pon, stu 1st, 2021

BRIGADA KRALJ TVRTKO Ministri Osmanović i Čičić odali počast poginulim pripadnicima HVO Sarajevo

Ministri Županije Sarajevo za borčka pitanja i za financije Omer Osmanović i Davor Čičić odali su počast poginulim pripadnicima HVO Sarajevo i Hrvatske brigade “Kralj Tvrtko”, priopćila je županijska pres-služba.

Ministri su prisustvovali polaganju vijenaca na Groblju “Sveti Josip” u Sarajevu, a aktivnost je, uz tradicionalno paljenje svijeća, organizirana povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Ministar Osmanović je i ovog puta istakao važnost njegovanja kulture sjećanja.

– Danas odajemo počast svim pripadnicima HVO i Hrvatske brigade ‘Kralj Tvrtko’, koji su branili našu domovinu u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine te time ugradili svoje živote u temelje ove države. Vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na našu zemlju stala je na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine zajedno s ostalim oružanim snagama, davši tako svoj doprinos i krajnjem cilju, jedinstvenoj domovini – naglasio je  Osmanović.

Odavanje počasti upriličili su predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Podvučeno
Podvučeno
1 godina prije

Slava im i Elfatiha..

Podvučeno
Podvučeno
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
1 godina prije
Podvučeno
Podvučeno
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
1 godina prije

Ako je bilo drzavljana-RH ,Bošnjaka po popisu 1991. 1% a poginulo više od 1200 Bošnjaka u odbrani RH od VS agresije, pretpostavimo realno da je 10 % Srba stalo u odbrani RH,(nema podataka; logično ostaje 89% Hrvata u odbrani RH. Logično bi bilo u relativnim procentima poredeći sa bošnjačkom žrtvom da bude 89% x1200 poginulih =106800 Hrvata poginulih za danasnju RH…Ima li 106800 poginulih Hrvatau Domovinskom ratu uključujući i i izdajnički dio UZP HVO…Ima li podatak koliko je samoproglašena Tudjmanova dijaspora iz Jugozapadne Bosne Hrvatstava dala vojnika-žrtava u Domovinskom ratu izuzimajući poginule bojovnike koji su napali ARBiH…Možda i te žrtve izdaje pripisuju u Domovinski rat RH…Je li se kockamo sa mirom Haso…Kockamo se…U Travniku se pored diploma može kupiti dobro posoljen travnički sir za meze…Živio..

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
1 godina prije

Pošto se uz pripadnike HV-a i pripadnici HVO-a I HOS-a vode kao hrvatski branitelji, odnosno sudionici Domovinskog rata, tako se se dobila lažna slika o broju poginulih Hrvata islamske vjere. Naime, od tih 25 000, tek je 1/3 sudjelovala u ratu u RH, dok su ostali bili pripadnici HVO iz Posavine, HVO Mostar, te HVO Sarajevo i HOS-a. Najviše je Hrvata islamske vjere poginulo u Posavini, u HVO-u i HOS-u Sarajevo, te na mostarskom području. Prave brojke poginulih Hrvata islamske vjere u ratu u RH ne prelaze brojku od 350.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
1 godina prije

Netocno. Manji dio je prebjegao, ostale su razoruzali i prisilili da potpisu pristupnicu u Hrvatska brigadu Kralj Tvrtko, a sve uz blagoslov Ive Komšića, Kljujića itd. 1994 poslije Washingtonskog sporazuma su na fin nacin porucili Hrvatima da u Sarajevu mogu plesati folklor jedino

Last edited 1 godina prije by Andrijica Simic
Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Bar je tračak obraza , minimum što mogu učiniti i što je ljudski.

Gost
Gost
1 godina prije

HVO su osnovali ,organizovali,naoružali i logistički pratili Hrvati BiH podpomognuti,financiski,od hrvacke ekonomske emigracije i politički podržala Hrvacka.Armija BiH je bila zadužena samo za ubojstva i progon pripadnika HVO-a.Sve drugo su politikanstva.

Bollero
Bollero
1 godina prije

Ima znači i onih patrijota koji ne razmišljaju jednosmjerno ? Iskreno da rečem- čudo. Ministre svaka čast na hrabrosti, čuvaj se i uzdravlju ti bilo.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ta brigada je bila komedija i sakupljaliste dezertera koji su na kraju prebjegli cetnicima. Najsladja stvar je sto su ocekivali spas od vizantijskih koljaca koji su ih odmah ubacili u radne vodove gdje ih je dobar dio bio ubijen sto od ABIH sto od Srbocetnika.Bijednici su pokusavali da maltretiraju zarobljene bosnjacke civile u radnim vodovima ,ali su ih Srbi u startu sprijecili u tome i upravo su HVO bojovnike(sic!) slali da kopaju rovove na najopasnijim polozajima.

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ne lazi. Ma je li trebala slusati mudzahedinske zapoviejdi za harakrii akcijama. Htjeli ste ih kao topovsko meso izloziti prema Srbima, ili da vam oni idu Gorazde oslobadjati.

Papiga
Papiga
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Lazes pasce osuneceno. Jest okupljala ljude svih konfesija i nije ljude zavaljivala da ginu I bogalji ostaju. Za koga. Za kriminalnu bagru seljacku. Brigada je od sarajlija ne od papaka. Mrs!