Published On: Mon, Dec 30th, 2013

BRIGA ZA DUŠU TALIJANSKO NJEMAČKOG PLAĆENIKA: Unatoč prosvjedu, misa za Pavelića ipak održana!

ZA DUŠU USTAŠKOG ZLOČINCA Unatoč prosvjedu, misa za Pavelića ipak održana!

Iako je misa protekla bez incidenata, skupina aktivista Građanske akcije i nezadovoljnih građana prije samog početka mise pokušala je blokirati ulaz u crkvu govoreći kako je Pavelić zločinac

U zagrebačkoj bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici u 17 sati održana je već tradicionalna misa zadužnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića . Misa zadušnica održava se svake godine u prosincu povodom obljetnice Pavelićeve smrti. Iako je misa protekla bez incidenata, skupina aktivista Građanske akcije i nezadovoljnih građana prije samog početka mise pokušala je blokirati ulaz u crkvu govoreći kako je Pavelić zločinac. Došlo je do vrijeđanja s obje strane, no policija nije morala intervenirati. Nekoliko desetaka aktivista ostalo je stajati ispred crkve, a bazilika se u međuvremenu napunila.

– Spontano smo se okupili kako bismo upozorili javnost na grubo kršenje ustavnih vrednota, samim time i europskih, a one su bazirane na antifašizmu. Nevjerojatno je da mjerodavne institucije ne reagiraju na ovakvo slavljenje najvećeg zločininca Hrvatske. Nadam se da će se ovo promjeniti – rekla je jedna prosvjednica.

Tradicionalna misa zadušnica za Antu Pavelića tradicionalno se održava i u Splitu, a već godinama javnost raspravlja o tome treba li se misa održavati ili ne. Kada je misa počela, prosvjednici su se u miru razišli.