Published On: Čet, ožu. 30th, 2017

Brexit: Britanija se može i predomisliti, ali samo uz suglasnost svih članica Unije

Europski parlament inzistirat će u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz Europske unije na zaštititi interesa  građana, poručio je u srijedu predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, rekavši kako se Britanija može i predomisliti ali samo uz suglasnost svih članica Unije.

Britanska vlada predala je u srijedu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku pismo kojim ga je obavijestila da želi napustiti Europsku uniju, u skladu s odlukom britanskih građana donesenoj na referendumu 23. lipnja 2016. Ujedinjeno Kraljevstvo aktiviralo je članak 50 Lisabonskog ugovora i time službeno pokrenulo dvogodišnju proceduru razdruživanja.

Tim povodom, Tajani je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održao zajedničku konferenciju za novinare s Guyjom Verhofstadtom, glavnim koordinatorom Europskog parlamenta za Brexit.

Tajani je naglasio da će prvi prioritet Europskog parlamenta u pregovorima s Londonom, za koje očekuje da će biti “teški i složeni”, biti zaštita interesa europskih građana.

Ujedinjeno Kraljevstvo uživat će sva prava koja ima kao država članica EU-a do posljednjeg dana članstva, ali će morati i poštivati sve obveze koje iz toga proizlaze, naglasio je, zahvalivši britanskoj premijerki Theresi May što je obećala da će tako i biti.

“Europski parlament mora štiti prava građana. Zato trebamo dogovor koji se temelji na kontinuitetu, reciprocitetu i nediskriminaciji. Ako se ne postigne dogovor o pravima građana, znači da neće biti nikakvog dogovora”, upozorio je.

London želi uvesti kontrolu useljavanja iz drugih država članica EU-a i to je bio jedan od glavnih razloga za Brexit. Međutim, sloboda kretanja ljudi, kao i robe, usluga i kapitala, spada u temeljna europska načela i EU ne pristaje na njezino ograničavanje.

“Uredan izlazak apsolutna je potreba i pretpostavka za bilo koje potencijalno buduće partnerstvo Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. To je nediskutabilno. Privilegija članstva u Uniji dolazi s odgovornostima, a to znači jamčenje četiriju sloboda. One su spona, nedjeljive su.”

Tajani je također kazao da će Britanci morati ispuniti sve svoje financijske obveze. “Neće morati platiti ništa na što prethodno nisu pristali”, kazao je.

U pogledu nagađanja da dogovor s Londonom možda i neće biti postignut, upozorio je da bi to bila katastrofa.

U tom slučaju, Ujedinjeno Kraljevstvo istupilo bi iz EU-a automatski nakon isteka dvogodišnjeg razdoblja i nastavilo trgovati s Unijom na osnovi pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Neovisno o tome hoće li dogovor biti postignut, Tajani je naglasio da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo moraju nastaviti surađivati u borbi protiv terorizma.

Britanija se može predomisliti

Odgovarajući na pitanja novinara, Tajani je kazao da se Ujedinjeno Kraljevstvo može predomisliti i odlučiti da želi ipak ostati u EU.

“To je moguće, ali pravila za to su jasna”, kazao je, objasnivši da nakon formalne aktivacije članka 50 to više nije jednostran proces nego se tiče svih država članica.

“Ako Ujedinjeno Kraljevstvo odluči promijeniti stajalište, ne može to učiniti samo. Sve države članice EU-a morale bi odlučiti je li to moguće, sve države članice”, kazao je.

EP predlaže pridruženo članstvo za Britaniju

Tajani i Verhofstadt održali su konferenciju za novinare nakon sastanka s predsjednicima klubova zastupnika EP-a na kojem je odobren prijedlog rezolucije o Brexitu. Parlament u toj rezoluciji, koja će biti usvojena idući tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, iznosi što očekuje od pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom kako bi mogao dati svoj pristanak na konačni dogovor.

Objašnjavajući zahtjeve Europskog parlamenta, Verhofstadt je kazao da je na prvom mjestu zaštita građana, kako europskih u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i britanskih u EU-u, i Parlament želi da to pitanje bude prvo riješeno u pregovorima. U Ujedinjenom Kraljevstvu živi gotovo 3,3 milijuna državljana drugih država članica, dok 1,4 milijuna britanskih državljana živi u EU.

Parlament također očekuje “pravedne i konstruktivne” pregovore, a to znači da se protivi tome da mu se iza leđa pregovara o posebnim sporazumima s Londonom. “Jedinstvo 27 država članica je ključno”, kazao je Verhofstadt, naglasivši da pregovarački mandat za Brexit mora uzeti u obzir interese svih 27 država članica, a posebno Irske.

“Novi nemiri u Sjevernoj Irskoj apsolutno se moraju izbjeći”, naglasio je. “Dogovor o Brexitu mora u potpunosti poštivati sporazum postignut na Veliki petak u svim njegovim aspektima”, kazao je, istaknuvši da EP neće pristati na ponovno zatvaranje granice između Sjeverne Irske i Irske.

Glede budućih odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom, Verhofstadt je kazao kako Europski parlament i dalje misli da bi najbolje rješenje za Ujedinjeno Kraljevstvo, za njegove građane i tvrtke, bilo da ostane dijelom zajedničkog europskog tržišta i carinske unije. “No, nažalost, UK to tako ne vidi, jer ne prihvaća četiri slobode i želi dogovoriti vlastite trgovinske sporazume. Želimo da bude jasno da sektorski sporazumi, cijepanje zajedničkog tržišta, zapravo njegovo uništenje, neće biti dopušteno”, naglasio je.

“Mislimo da je najbolje rješenje za buduće blisko partnerstvo između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva sporazum o pridruženom članstvu na osnovi članka 217 Ugovora”, kazao je.

Takav status omogućio bi ne samo nastavak gospodarske suradnje, nego i, primjerice, na području sigurnosti ili obrazovanja kao što je program Erasmus, a podrazumijeva poštivanje zajedničkih europskih standarda te doprinos u zajednički europski proračun, objasnio je.

“No ono na što nećemo nikada pristati jest da se jedno uvjetuje drugim, da se kaže da možemo postići dobar dogovor o sigurnosti, unutarnjoj i vanjskoj, ako dobijemo dogovor o trgovini i ekonomiji kakav želimo”, naglasio je.

Prijelazno razdoblje od tri godine

Europski parlament ne isključuje također prijelazno razdoblje za prilagodbu nakon Brexita koje bi, smatra, trebalo biti ograničeno na tri godine, kazao je Verhofstadt.

Europski parlament morat će odobriti konačni sporazum o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, kao i sporazum o njihovim budućim odnosima te sporazum o prijelaznom razdoblju.

“Europski parlament učinit će sve kako bi negativne posljedice tih sporazuma bile minimalne za građane i tvrtke”, obećao je.

Objašnjavajući tijek pregovora s Londonom, Verhofstadt je kazao da se u roku od dvije godine dvije strane trebaju dogovoriti o uvjetima razlaza te o općim crtama budućih odnosa, kako je i definirano člankom 50.

Pojedinosti novog partnerstva dogovarat će se pak tijekom cijelog prijelaznog razdoblja od tri godine. “Čini mi se malo nerealnim da bi se to moglo izvesti za 14, 15 mjeseci”, kazao je.

Na pitanje može li EP blokirati konačne dogovore s Britanijom ako ne bude zadovoljan, Tajani je potvrdio da Parlament može uskratiti svoj pristanak.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer