Published On: Ned, lis 16th, 2016

Brat Sirijca koji se objesio: Doći ću se osvetiti!


Nakon samoubojstva Jabera al Bakra u zatvoru u Leipzigu, njegov brat u razgovoru za “Deutsche welle” (DW) najavljuje “osvetu” i tužbu protiv njemačke pokrajine Saksonije, kaže da Jaber nije bio terorist i da je tek u Njemačkoj doživio “ispiranje mozga”.
DW navodi da je taj “slučaj više nego kontroverzan”.Jaber al Bakr (22), koji je prošle godine stigao u Njemačku kao izbjeglica iz Sirije, navodno je u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu spremao bombaške napade, javio je Tanjug.
U stanu je pronađeno 1,5 kilograma eksploziva. Najprije je uspio uteći specijalnim jedinicama policije da bi bio uhićen u Leipzigu.
Policiji su ga predala trojica sirijskih izbjeglica kod kojih je potražio utočište. Dva dana kasnije, međutim, Al Bakr nađen je mrtav u svojoj ćeliji – objesio se o majicu.
DW dodaje da “on nije bio pod stalnim nadzorom iako se prethodno već pokušao ubiti i odbio uzimati hranu i piće”. Navodi se da je to izazvalo burne reakcije i pozive za ostavke odgovornih u zatvoru i vodećih dužnosnika pokrajine Saksonije.
“Iako je obdukcija isključila mogućnost da je osumnjičeni ubijen, ne prestaju glasine o navodnoj umiješanosti policije u njegovu smrt. Prema jednoj teoriji zavjere, Sirijci koji su predali Al Bakra policiji odavno su znali za njegove terorističke planove.
Smrt osumnjičenog će, priznao je savezni ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, znatno otežati istragu o njegovim planovima i eventualnim suučesnicima”, navodi njemački medij.
DW je uspio stupiti u kontakt s Alom al Bakrom, bratom pokojnog Jabera. Prema vlastitim tvrdnjama, Ala ima 30 godina i živi s roditeljima, bratom i šest sestara u blizini Damaska.
“Moja prva reakcija, kao Arapina, je osveta”, rekao je Ala al Bakr reporteru DW u video-intervjuu.
Na potpitanje što pod tim misli, odgovorio je: “Razumiješ ti dobro. Nemam više šta reći o tome. Doći ću kao izbjeglica.” DW navodi da se “može pretpostaviti da se prijetnja odnosi na sunarodnike koji su njegovog brata predali policiji, mada to nije potpuno jasno”.
“Obitelj posmatra Jabera kao mučenika na kojeg je ponosna”, kaže Ala. On je uvjeren da je njegov brat bio nevin. “Ja sam ga podigao. Znam kakav je. On nije terorist”, kaže ovaj Sirijac.
Ala navodi da mu je brat iz Njemačke govorio da su ga imami jedne berlinske džamije pokušavali radikalizirati, podvrgnuti “ispiranju mozga”.
On smatra da je policija ubila njegovog brata i kaže da hoće tužiti policiju u Njemačkoj, u pokrajini Saksoniji.
DW navodi da je sve više detalja o tom skandaloznom slučaju. List “Welt” prenosi da su planove Jabera al Bakra otkrile američke tajne službe koje su navodno prisluškivale njegove telefonske razgovore s jednom kontakt-osobom Islamske države.
O tome su izvjestili njemačke kolege. Pozivajući se na izvore iz istrage, “Wwelt” piše da je tijekom tih razgovora Al Bakr rekao da je “veliki aerodrom u Berlinu” bolji kao cilj napada nego vlakovi.
Trojica Sirijaca koji su svladali sunarodnika i predali ga policiji su, u izjavama za časopis “Spiegel”, odbacili da su bili umiješani u planiranje terorističkih napada.
“U životu nismo imali ništa s njim. I nas je htio ubiti”, rekao je jedan od njih. Ova trojica se, u strahu od osvete Islamske države, trenutno kriju kod prijatelja u jednom drugom nemačkom gradu. Ni po koju cijenu se ne žele vratiti u Leipzig.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>