BRASSEUR NAM LASKALA: Vaše jedinstveno iskustvo prevladavanja sukoba znači da donosite posebno shvaćanje na čelu “europskog stola”

Predsjedavanje Vijećem Europe, prvi put otkako je prije 13 godina postala članica ove evropske organizacije, nakon nekoliko teških godina, povijesna  je prilika za BiH da pokaže što može učiniti na “široj europskoj pozornici”.

Izjavila je to predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur, kazavši kako će ostalih 46 članica ove najstarije europske organizacije sve učiniti kako bi podržale BiH u ovom mandatu.

– Imate ambiciozan program u narednih šest mjeseci, fokusirajući se na važna pitanja kao što su promocija kulture i jačanje vjerske dimenzije interkulturalnog dijaloga.

A onda je dodala: Vaše jedinstveno iskustvo prevladavanja sukoba znači da donosite posebno shvaćanje na čelu “europskog stola” – izjavila je Brasseur.

Prema njenim riječima, BiH će predvoditi grupu od 47 zemalja u kojima živi 820 miliona Europljana, usmjeravajući ih prema zajedničkim vrijednostima “za koje smo se svi zakleli da ćemo ih se pridržavati”.

-U praktičnom smislu, ministar vanjskih poslova BiH predsjedavat će izvršnim tijelom Vijeća Evrope, govorit će u njegovo ime te će organizirati opsežan program događaja. Izvještavat će Skupštinu na plenarnim sjednicama, odgovarati na pitanja parlamentaraca. Vodstvo, međutim, za sobom povlači odgovornost i nadam se da će ono biti poticaj za reforme u BiH, ne samo kroz zajednički plan aktivnosti koji je u srijedu pokrenut. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da žive u zemlji koja ima najviše standarde demokratskih i ljudskih prava, a za takvo nešto treba prevaliti dug put, rekla je Brasseur.

Navela je kako je BiH imala teško vrijeme, ona je stajala u mjestu dok se ostatak Europe kretao naprijed.

– Vi znate bolje od mene koliko politička paraliza i etničke podjele ometaju napredak. Ali, ja se nadam da je BiH sada dobila “prozor mogućnosti” za reforme. Imate formirane vlade, konsenzus za reforme radi europske budućnosti, Akcijski plan Vijeća Europe. Bh. građani predugo su čekali na promjene koje dolaze. Kao što sam rekla nakon moje nedavne posjete, sada je vrijeme za političke elite da isporuče ono što su obećale, a ja se nadam da predsjedavanje Vijećem Europe može igrati ulogu u promjeni perspektive i stvoriti osjećaj novih mogućnosti, zaključila je Brasseur u intervjuu za “Avaz”.

 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović je najavio da će BiH učiniti maksimalne napore da bi opravdala ukazano povjerenje. Naglasio je kako s političke scene u BiH treba biti uklonjena huškačka i svađalačka politika jer se samo sinergijom i zajedničkim djelovanjem može postići da BiH ide naprijed radeći na reformama koje su zacrtane.

Ponovio je kako je novoformirana vlast nakon prošlogodišnjih općih izbora pokazala spremnost za dogovor posebno najglašavajući činjenicu da je BiH nakon osam godina uspjela imenovati šefa delegacije u Vijeću Europe.

Podsjetio je kako je BiH uspjela izmijeniti Krivični zakon i uskladiti ga sa zahtjevom Odbora eksperata Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) te kako je to dokaz da su reforme u BiH moguće.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je ustvrdio da BiH mora implementirati dvije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdi i Finci” i “Zornić” koje zapravo ukazuju na to da BiH predstoji i ustavna reforma.

– Važno je pronaći i rješenja za izmjene Izbornog zakona, kaže Čolak, da bi se proveli izbori u Mostaru i riješile ostale poteškoće u izbornom procesu u BiH, a sve ove i mnoge druge ekonomske i socijalne reforme trebale bi doprinijeti da mladi ne odlaze iz BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Europe Igor Crnadak je kazao kako je ova sjednica bila prvi događaj otkako je BiH preuzela predsjedavanje Komitetom ministara VE od Kraljevine Belgije, javlja Fena.

– Bio je ovo prvi susret s parlamentarcima, a prema pitanjima koja su mi uputili imam dojam da će očekivanja od BiH biti visoka. Bez aktivne uloge i konstruktivnog pristupa parlamenata u zemljama članicama nema uspjeha, podvukao je Crnadak.

Zatražio je od predstavnika Vijeća Europe da pomognu da se u BiH u ovih šest mjeseci učvrsti europska ideja i duh u BiH jer nije zadovoljan brojkom od 78 posto građana koji podržavaju europski put BiH budući da se radi o tome da je podrška manja za sedam posto u odnosu na prethodno istraživanje.