Published On: Pet, tra 1st, 2022

Branko Perić: Kako je politika uništila neovisnost bh. pravosuđa?

Posljednjih godina pravosudni sustav BiH je na vrhu liste korupcije. Tome je pridonijelo nekoliko kaznenih postupaka protiv sudaca i tužitelja, kontroverzna imenovanja te nekoliko pravosudnih skandala. Protiv nekoliko sudaca i tužitelja posljednjih godina pokrenuti su kazneni postupci, a nekoliko ih je razriješeno dužnosti, navodi se u analizi IFIMES-a sudaca Suda BiH Branka Perića.

Perić dodaje da se inkriminacije koje se odnose na suce i tužitelje uglavnom odnose na zlouporabu položaja i kršenje zakona od strane suca radi pribavljanja imovinske ili neke druge koristi za sebe ili druge.

Utjecaj na izbor i imenovanje tužitelja i sudaca

– Među aferama koje su izazvale najviše pažnje javnosti i koje su utjecale na negativnu percepciju javnosti su slučaj “potkovanja” u koji je umiješan predsjednik VSTV-a i slučaj sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, koja je osumnjičena za kršenje zakona.koja je tijekom istrage pobjegla iz BiH (za njom je raspisana tjeralica). Slučaj “potkova” proizveo je niz sumnjivih postupaka u VSTV-u u vezi s odgovornošću predsjednika VSTV-a – ističe Perić i dodaje da nije bilo učinkovitih suđenja koja bi mogla vratiti povjerenje javnosti u pravosuđe.

Prema Perićevim riječima, Europska komisija i međunarodne organizacije prisiljene su javno reagirati na odluke VSTV-a.

– Zbog kontroverznih odluka i postupanja, rad institucije pod stalnim je nadzorom Delegacije Europske komisije u BiH i pojedinih veleposlanstava – navodi se, između ostalog, u analizi.

Perić naglašava da su političari oduvijek imali interes utjecati i kontrolirati pravosuđe. Učinili su to, kaže, putem policijskih službi pod njihovom izravnom kontrolom te izborom i imenovanjem nositelja pravosudnih funkcija.

– Kad su političari izgubili mogućnost utjecaja na izbor i imenovanje tužitelja i sudaca, taj je interes postao izraženiji. Protiv visokih političara vođeno je više istraga i sudskih postupaka pred Tužiteljstvom i Sudom BiH. Većina ih je završila oslobađajućim presudama. Neki od njih su pred Sudom BiH osuđeni na uvjetne kazne za kaznena djela iz nadležnosti entiteta (nesavjesan rad u službi!), a takvi slučajevi su imali poseban prioritet u suđenju. U nekima je doista bila vidljiva politička pozadina tužiteljstva. Sve je to stvorilo u javnosti uvjerenje da politika ima snažan utjecaj na pravosuđe – ističe se u analizi.

Uspješna operacija uništenja pravosuđa

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da je disciplinski postupak vođen i protiv glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i protiv predsjednice Suda BiH, glavna tužiteljica je razriješena dužnosti, a predsjednica Suda BiH oslobođena .

Prema Perićevim riječima, može se zaključiti da su vladajući političari uspješno izveli operaciju uništavanja pravosuđa iznutra, koristeći slabosti koncepta neovisnog regulatora.

– Operacija se svela na korupciju pojedinaca i interesnih skupina unutar VSTV-a s ciljem dovođenja politički bliskih nositelja pravosudnih funkcija na rukovodeća mjesta u pravosuđu. Danas je nedvojbeno da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija već šest godina provodi politički projekt unutarnjeg potkopavanja pravosudnog sustava i institucije VSTV-a – pojasnio je.

Perić u studiji ističe da se danas VSTV u očima građana vidi kao otuđeni centar sudske vlasti, a cjelokupno pravosuđe kao sustav bez društvene kontrole i odgovornosti.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nizama
Nizama
1 mjesec prije

SUDIJA PERIC…..
ODVRATNI PRIMJERAK PRAVOSUDNE BITANGE, HOHSTAPLERA, LOPOVA I ZLIKOVCA.

SRPSKI IZDAJNIK, POZURICA I SLJAM.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Nizama
1 mjesec prije

Tako kaže terorista…