Published On: Pet, tra 14th, 2017

BRANI ČOVJEK SVJECKU CIVILIZACIJU: Sudac rekao da nema hrabrosti za procesuiranje zapovjednika Armije BiH

Ured Disciplinskog tužitelja podnio je tužbu protiv suca Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Kako prenosi BIRN, tužba protiv Perića je podnesena na osnovu istrage pritužbi koju je disciplinskom tužitelju podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini.

Disciplinski tužitelj je izvršio istragu i utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je Perić počinio povredu dužnosti.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Perića je prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u Nezavisnim novinama u veljači 2015. godine. Prema prijavi, Perić je ”javno pozivao na optuživanje generala Armije BiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima”.

”Perić je direktno subjektivno, pristrano i neprofesionalno kršeći osnovne principe pravosudne profesije pozivao na optuženje generala Armije BiH čime diskreditira i omalovažava institucije Tužiteljstva i Suda BiH, te sugerira što bi Tužiteljstvo BiH trebalo raditi”, navedeno je u prijavi Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Prema kolumni koja je objavljena u Nezavisnim novinama, Perić je naveo: ”Bilo bi ohrabrujuće i za politiku i za pravosuđe da se umjesto potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe u javnosti pojavio tužitelj koji je potpisao optužnicu protiv generala Armije BiH u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima. Ali na to će se, kako stvari stoje, još čekati. Koliko?”.

Perić u svojoj kolumni navodi kako ”u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije BiH”, kao i da su ”danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku”.

Kebo je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća (općina Zavidovići) protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi sigurnosti Zenica Šefika Džaferovića.

Prijava protiv Džaferovića je odbačena dok se u Sudu BiH trenutno sudi Mahmuljinu. Optužnica protiv Mahmuljina je potvrđena krajem prosinca 2015. godine za zločine koji su počinili pripadnici odreda El-Mudžahidin u Vozući, a koje on nije spriječio niti kaznio počinitelje, navodi BIRN.