Published On: Pet, ruj 30th, 2016

BRAND: 'Dodikova Pirova pobjeda, bila je potpuno beskorisna'

Michael Brand, zastupnik u njemačkom Bundestagu i član vladajućeg CDU-a Angele Merkel, u razgovoru za “Avaz” izjavio je da izravno i ciljano kršenje Ustava BiH od predsjednika RS Milorada Dodika ne može proći bez posljedica.
Ovaj njemački političar, kojeg je kancelarka Merkel imenovala u Ekspertni komitet Bundestaga, cijeni da ilegalni referendum u RS neće utjecati na europski put BiH, “ako Dodik ode tamo gdje mu je i mjesto”.
Brand ističe kako smatra dobrim poteze koji govore o tome da će ovakvo eklatantno kršenje Ustava biti pravno gonjeno.
Za “Avaz” je prokomentirao i suspenziju glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića.
‘’Ta suspenzija glavnog tužitelja BiH, zbog činjenice, kako se tvrdi, da je navodno Dodika štitio u nekoliko velikih korupcijskih afera, govori mnogo, a ponajviše da se ništa više ne može gurnuti pod tepih, niti da se to smije činiti! Smatram da je rano povlačenje međunarodnih sudaca i tužitelja iz pravosuđa BiH bila fatalna greška međunarodne zajednice. Zbog toga se i nije moglo ići tragom već duže podignutih optužbi protiv Dodika’’, kaže Brand za “Avaz”.
Govoreći dalje o slučajevima “Dodik” i “Salihović”, Brand ističe da izlazi na vidjelo ono što svako u BiH u međuvremenu zna, a to je da “korupcija i kriminal u državi cvjetaju”.
Dodikov ciljani udar na državu, u tom kontekstu, ovaj njemački zastupnik vidi kao opasnu provokaciju.
‘’Dodikova Pirova pobjeda, vidimo, bila je potpuno beskorisna. Ovaj njegov taktički manevar vratio mu se kao bumerang. Građani nisu toliko glupi koliko on misli. Čak i u RS, kao u cijeloj BiH, ljudi žele odgovore na specifične životne probleme. Ne trebaju im politički problemi, oni žele posao, pravdu, pa i dobrosusjedstvo. Za ovaj ilegalni referendum dobrim dijelom držim odgovornu i Europu’’, istaknuo je Brand.