Published On: Fri, Aug 16th, 2013

Brak u Hrvata polako izumire

POSLJEDNJI popis stanovništva pokazao je da se Hrvati se sve rjeđe odlučuju stati pred oltar i izreći sudbonosno da pa stručnjaci upozoravaju da brak polako izumire. Ipak, svima nam treba netko s kim ćemo dijeliti dobre i loše životne situacije.

Gotovo 53 % posto Hrvata je u braku, pokazali su to posljednji podaci popisa stanovništva koji je proveden prije dvije godine. Razvodi su sve češći, samaca je sve više, pa se postavlja pitanje boje li se Hrvati braka i zašto. Mišljenja Zagrepčana su podijeljena.

“Vjerujem li u brak? Sve manje i manje. Ima sve više razvoda. To je poznata činjenica. Svaki četvrti, sada već i svaki treći par se razvodi. Razvedena sam. Već jako dugo, imam četvero djece. Mislim da se Hrvati ne boje braka. Upravo suprotno, mislim da je kod nas stravičan pritisak sa svih strana da se moraš vjenčati, zbog susjeda i roditelja, kredita i svega”, kažu građani.

Manje obitelji, više parova bez djece

Najviše neudanih žena je u Smokvici, a muškaraca u mjestu Levanjska Varoš i to je trenutna demografska slika Hrvatske koju je predstavio ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

“Ukupan broj obitelji se od 1991. godine smanjio. Udio parova bez djece raste, sa 24,8 posto na 28,6 posto. Udio parova s djecom se smanjuje, udio majki i očeva s djecom raste”, istaknuo je Krištof.

Uglavnom gradimo život prema tome kako su to radili naši roditelji, poručuje dr. Ljiljana Škrinjarić iz zagrebačkog Doma zdravlja Centar.

“Ima mladih ljudi koji su i sami već potekli iz razorenih obitelji, dakle, od rastavljenih roditelja, pa ni oni već nemaju to nekako ugrađeno u svoj sistem da je to nekakva vrijednost. Pa je tako zaista više nego jasno da će ta institucija izumrijeti”, naglašava dr. Škrinjarić.

Hrvati sve manje tradicionalni

Hrvati su još uvijek tradicionalni, no i ta se slika polako mijenja. Ipak, to što živimo u naprednom društvu, ne znači da u dvoje nije ljepše i lakše.

“Uspješan čovjek je sretan čovjek, pa ako kroz to pogledamo jesu li to sretni ili nesretni ljudi, e onda možemo doći do zabrinjavajućih podataka. Ja ne kažem, dobro je biti i sam u životu, to isto nosi svoje i u tome čovjek pronađe velike dijelove sebe, ali lijepo je imati i ljubav u životu”, poručuje dr. Škrinjarić.

Danas smo utabali siguran put s kojeg rijetko kada skrećemo. Savjet stručnjaka je izaći iz okvira, proširiti krug prijatelja i poznanika te krenuti u nepoznato. Možemo barem probati, nemamo što izgubiti, zar ne?