Published On: Čet, srp 11th, 2019

Brajković: Ako su ugasili pogon Aluminija na način kako smo mi to uradili 1992. onda se proizvodnja može ponovo pokrenuti

Šok nakon gašenja Aluminija još traje. Dok se čekaju novi razgovori sa političkim predstavnicima čekaju se analize stanja u proizvodnim pogonima, odnosno, izvještaj o tome kako su pogoni ugašeni. Vlada Federacije BiH, točnije, resorno ministarstvo je već zatražilo izvještaj o tome, ali on nije mogao biti završen jer nema električne energije u Aluminiju. Ironično, zar ne?

Adresa na kojoj smo jutros zatražili odgovor na ovo pitanje je bivši i najuspješniji direktor Aluminija Mijo Brajković. On je u svojoj karijeri doživio gašenje Aluminija zbog ratnih događanja, a kasnije ga je ponovo podigao na noge i doveo na razinu giganta. Brajković nam je rekao kako nema informacije kako je proizvodnja ugašena, ali kako su moguća samo dva scenarija.

-Ako su ugasili pogon na način kako smo mi to uradili 1992. godine, onda ima nade i tvornica može nastaviti raditi u budućnosti kada se riješe aktualni problemi. Ako su pogoni ugašeni bez ikakve pripreme, onda se bojim kako je kasno za bilo što i kako su proizvodni pogoni uništeni – rekao je Brajković za Ero.tel.

Dodao je kako trećeg scenarija nema, te kako treba pričekati analizu stanja nakon ukidanja opskrbe električnom energijom prije dva dana.

Aktualni direktor Dražen Pandža je izdao nalog da se proizvodni pogoni pripreme za gašenje, ali je veliko pitanje je li ovaj nalog prekasno donesen. Inače, za normalno gašenje proizvodnog pogona Aluminija, bez ikakvih posljedica po mogući kasniji nastavak rada, potrebno je nešto više od 70 dana. Naravno, to vrijeme radnici sada nisu imali kako bi proveli Pandžinu odluku. Koliko je priprema za gašenje Aluminija zaista provedeno u djelo saznat će se uskoro, nakon što se izvrši analiza stanja.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare