Published On: Pet, pro 8th, 2017

Braća kojima je Zuckerberg ukrao ideju za Facebook postali bitcoin milijarderi

Blizanci Cameron i Tyler Winklewoss, koji su postali poznati po pravnoj bici sa Markom Zuckerbergom za vlasništvo Facebooka, postali su prvi bitcoin milijarderi zahvaljujući naglom porastu ove valute u posljednjih godinu dana, prenosi Independent.

Braća Winklevoss, diplomati prestižnog univerziteta Harvard, 2004. godine su tužili Marka Zuckerberga da im je ukrao ideju za društvenu mrežu Facebook.

Iako presudom nisu dobili kontrolu nad kompanijom, nagrađeni su odštetom u visini od 65 miliona dolara 2008, a 11 miliona od te svote su iskoristili za kupovinu bitcoina 2013. godine po cijeni od 120 dolara po “novčiću.”

Danas, njihovo bogatstvo od te investicije iznosi nešto preko jedne milijarde američkih dolara.

Iako su mnogi koji su u početku podržali bitcoin danas milioneri, vjeruje se da su braća Winklevoss jedini koji su dostigli cifru od milijardu dolara.

Prethodne godine, pokrenuli su digitalnu mjenjačnicu nazvanu Gemini, koja omogućuje investitorima da kupuju i prodaju bitcoine.

Protekla sedmica bila je puna uspona i padova za bitcoin.

Prvo je vrijednost dostigla 11.000 dolara 29. studenog, da bi zbog promjenljivog trgovanja pala ispod 9.000 za vikend.

Nakon toga, cijena je u nedjelju uvečer prema CoinDeskovom indeksu porasla na vrtoglavih 11.831 dolar, što je novi svjetski rekord.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare