BOŽJA VOLJA JE LIJEPA I KREATIVNA: Mama rodila blizance, ali su im očevi – različiti!

Slučajevi heteroparentalne superfekundacije obično izađu na vidjelo tek kada sumnjičavi srodnici zatraže DNK testiranje

Anonimna 19-godišnjakinja iz Mineriosa u Goiasu u Brazilu otkrila je tamošnjoj medijskoj kući Globo da je rodila blizance od dva različita oca, nakon što je spavala s dva muškarca u jednom danu.

Objasnila je da je napravila test očinstva, jer je htjela potvrditi tko je otac, ni ne sluteći što će otkriti. Nakon što je prikupila DNK muškarca za kojeg je vjerovala da je otac njene djece, dva testa su bila pozitivna samo za jednog blizanca, prenosi Index.

Tad joj je palo na pamet da prikupi DNK drugog muškarca, a test je potvrdio njegovo očinstvo nad drugim blizancem.

U razgovoru za Globo njezin liječnik Tulio Jorge Franco objasnio je: “Moguće je da se dogodi da dva jajašca iste majke oplode različiti muškarci. Bebe dijele genetski materijal majke, ali rastu u različitim placentama.”

Naglasio je da je slučaj iznimno rijedak te da se radi o šansi jedan na milijun i da nije mislio da će mu ikad svjedočiti. Tvrdi se da postoji još samo 20-ak takvih slučajeva u svijetu.

Lokalni mediji izvijestili su da djeca sada imaju 16 mjeseci, no dr. Franco je o slučaju progovorio tek ovaj tjedan. Jedan od očeva ostao je uz majku i pruža joj podršku u odgoju djece.

Slučajevi heteroparentalne superfekundacije obično izađu na vidjelo tek kada sumnjičavi srodnici zatraže DNK testiranje. Ali jedno istraživanje sugerira da heteropaternalna superfekundacija može utjecati na čak jedno od 400 rođenih blizanaca u SAD-u.

Iako je heteropaternalna superfekundacija rijetka kod ljudi, relativno je česta kod životinja, uključujući pse, mačke, krave i glodavce.