Published On: Čet, sij 6th, 2022

Božja izabranica koju su crkvenjaci ubili, tri puta je palili, jer tijelo nije gorjelo a potom proglasili sveticom: Kad je ubijena “u ime Boga” imala je samo 19 godina…

Ivána Orleánska (fr. Jeanne d’Arc), francuska nacionalna junakinja i svetica rimokatoličke crkve, rođena je na današnji dan prije 610 godina. No osim što ju s  Crkvom veže to što je njena svetica, i što je bila nevjerojatna vjernica, veže je i činjenica da ju je upravo Crkva lišila života. U naponu mladosti. A jedan od razloga bio je “nosila je mušku odjeću”. Danas se ovaj podatak, da ju je Crkva ubila, krije kod službenih objava o njoj. Navodno ubio ju je biskup “naklonjen Englezima”. Ubijena je prije engleskog raskola od Vatikana. Stoga je biskup koji ju je ubio, bio dio Vatikanske hijerarhije.

Premda se u nekim izvorima okvirno navodi vrijeme rođenja, izgledno je da je Orleanska na svijet došla 6. siječnja 1412. u skromnoj seljačkoj obitelji u mjestu Domrémyju.

Bila je jedno od petero djece (dva brata i tri sestre) seoskog zemljoposjednika Jacquesa i domaćice Isabelle (rođ. Romée) d’Arc.

Njezina pojava utjecala je na odlučan preokret u Stogodišnjem ratu. Toj mladoj seljanki, kojoj su ‘glasovi s neba’ naredili da spasi Francusku od engleskih osvajača, povjerio je kralj Karlo VII. vodstvo jednoga vojnog odreda.

Stogodišnji rat, sukob između Francuske i Engleske, s prekidima je trajao od 1337. do 1453. godine.

Oslobodila je opsjednuti Orléans (1429), pobijedila Engleze kraj Pataya, a zatim povela kralja na krunidbu u Reims.

Kraj Compiègnea je, međutim, pala u ruke Burgundaca (stranke domaćih velikaša, pristaša engleskoga kralja) i bila izručena Englezima.

Crkveni sud u Engleskoj,  osudio ju je na smrt kao krivovjerku i vješticu; spaljena je na lomači u Rouenu 30. svibnja 1431. godine.

Prema riječima pape Benedikta XVI., Ivanina muka započinje 23. svibnja 1430., kada je pala u zarobljeništvo, u ruke svojih neprijatelja. Dana 23. prosinca je odvedena u grad Rouen. Ondje je održan dugotrajan i dramatičan Proces osude, koji je započeo u veljači 1431. a završen je 30. svibnja njezinom osudom na lomaču. To je veliki i “svečani” proces, kojim su predsjedala dvojica crkvenih sudaca, biskup Pierre Cauchon i inkvizitor Jean le Maistre, ali ga je zapravo u cijelosti vodila brojna skupina teologa s glasovitog Pariškog sveučilišta, koji su u procesu sudjelovali kao pomagači. Ti francuski crkveni velikodostojnici, koji su bili suprotnih političkih opredjeljenja od onih koje je zastupala Ivana, imali su a priori negativno mišljenje o njezinoj osobi i njezinu poslanju. Oni su Ivanu optužili i sudili joj i na kraju je osudili za krivovjerje i poslali u strašnu smrt na lomači.

Ivanino apeliranje na papin sud, 24. svibnja, sud je odbio.

Dana 30. svibnja ujutro primila je po posljednji put pričest u zatvoru i odmah odvedena na stratište na trgu stare tržnice. Zamolila je nekog svećenika da pred lomačom drži procesijski križ.

Tako je umrla gledajući Isusa Raspetog i izgovarajući više put vrlo glasno Isusovo ime, navodi papa Benedikt XVI.

Mrtva junakinja rehabilitirana je prilikom revizije procesa 1456., a Katolička crkva proglasila ju je 1920. sveticom.

Druga nedjelja u svibnju, posvećena uspomeni na nju, slavi se u Francuskoj kao nacionalni blagdan.

Oko Ivane Orleanske, koja je postala simbolom francuskog domoljublja, isplele su se ubrzo nakon njezine smrti mnoge legende, a njezin je lik stoljećima nadahnjivao književnike (F. Villon, Jean Chapelain, Voltaire, C. F. Hebbel, A. France, G. Bernanos, M. Twain, M. Maeterlinck, F. Schiller, G. B. Shaw, P. Claudel, J. Anouilh), likovne umjetnike (F. Rude, P. Dubois, J. A. D. Ingres, J. Bastien-Lepage, P. Delaroche, A. Scheffer, Henri Michel Antoine Chapu), glazbenike (G. Verdi, Ch. Gounod, A. Honegger) i filmske umjetnike (C. T. Dreyer, R. Bresson, J. Rivette).

Naravno da nije nikakvo čudo što su umjetnici, ali i obični ljudi fascinirani Ivanom Orleanskom kao neuobičajenom srednjovjekovnom djevojkom koju je muški establišment njezina vremena okrutno osudio na smrt.

Ona je preuzela zapovjedništvo nad vojskom dok je imala samo 17 godina, a bila je spaljena na lomači dok joj je bilo 19 godina.

Video: The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999) Official Trailer 1 – Milla Jovovich Movie

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Žana dArc BOGUMILKA PATARENKA tzv ORLEANKA…. mrak…

Uldin
Uldin
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

🖕

FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Ni zlosrtetni Đordano Bruno nije prošao ništa bolje 🙁 🙁 . Fratri-Ahdnamaši, Crkva i HKD “Napredak” su cijelu povijest bili vrlo zločesti 🙁 …

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
1 godina prije

Hkd napredak je Star koliko i dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama…

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Ma booošnjokinjo je, zar ne vidiš da se okitila bošnjoĆkim Hljiljanima. Mislim vi tzv. bošnjoci ste pravi baksuzi. Turci vam ukrali komplet narodnu nošnju i identitet, a Papa i Francuzi vam ukrali bošnjoĆke Hljiljane.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 godina prije

Ma sta ti znas o arijanizmu i patarenstvu i bogumilstvu i ljiljanima od FRANCUSKE preko Bosne do Bugarska

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Znaš li uopće kako su anžuinski ljiljani iz Francuske stigli na Tvrtkov obiteljski grb? Znaš li uopće od koga i kada su Anžuinci preuzeli ljiljane za grb vladarske kuće Anžuinaca. Znaš li da su ti ljiljani katolički simbol, koji ima veze s današnjim tzv. bošnjacima koliko i ja sa cvijetom japanske jabuke. Znaš li da ljiljani nikada nisu bili simbol Bosne (BiH) prije 1991. godine. Oni su bili obiteljski grb Kotromanića, a ne grb Bosne. Znaš li tko je 91. godine predložio da ti ljiljani budu grb republike BiH, a ne nacionalni grb tzv. bošnjaka koji tada još nisu bili ni izmišljeni?!

Derim
Derim
1 godina prije

Hajd ne lazite.
U to doba crkva je jos naucavala da je Zemlja ravna ploca,da vjestice i naucnije treba spaliti i da kupanje steti zdravlju.
Ove zablude su napustene tek dolaskom Osmalija i islama.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Kažeš iŠljama !?

Uldin
Uldin
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Vahahaha ti si stvarno lud.

FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Oderani, kamenuje li se išta?

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
1 godina prije

😅😅😂

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Jarane koji ti je to jezik…na bosanskom se kaže olakšao postao lakši kad izadje iz cenife

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Da se zapaziti da ti pamet odlažeš u ćenifu , pametano tamo joj je mjesto ,crni Šooooooćire

Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

never ever baklava 😁😅