Published On: Pet, stu 20th, 2020

Božinović najavio jako strogu provedbu mjera, posebno će tražiti ilegalne tulume

Davor Božinović je rekao kako se nada da će nove mjere dovesti do usporenja zaraze te da su zato i donesene.

“Mjere ovise o tome koliko će ih se građani pridržavati. Mjere znače samodisciplina svakoga od nas. Stožer donosi mjere, pratit će provodnu mjera i kontrolirati ih”, rekao je.

Božinović je rekao kako je policija sastavni dio odluke o nadzoru provedbe mjera.

“Policija, Državni inspektorat i Ravnateljstvo civilne zaštite i Stožeri civilne zaštite po županijama, gradovima i općinama će se uključiti. Međutim, policija će sada biti u provedbi ovih mjera puno striktnija. Kroz temeljnu i kriminalističku policiju će istraživati eventualno postojanje prekršajne i kaznene odgovornosti pravnih i fizičkih osoba”, rekao je Davor Božinović.

Božinović je rekao kako se cijelo vrijeme prati situacija u Hrvatskoj i susjednim zemljama te zemljama koje su uvele strože mjere i ne vidi da je to u nekoj mjeri zaustavilo ili pomoglo u borbi s virusom.

“Mjere donosimo racionalno i promišljeno i pratit će se kako će se mjere primjenjivati. Odlučivat će i epidemiološka situacija u budućnosti i eventualno poduzimanje novih mjera”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ilegalne zabave
“Kad su ovakve mjere bile kroz povijest dosta toga se selilo u nelegalne sfere”, rekao je Božinović te dodao kako se cijelo vrijeme ukazivalo na nužnost pridržavanja mjera kako se ne bi moralo ići za represivnim djelovanjem.

“Nakon stupanja ove odluke na snagu policija će se maksimalno angažirati na otkrivanju takvih mjesta”, dodao je.

Ugostiteljstvo i mjere
Božinović je rekao kako je i ugostiteljstvo u ovom programu mjera vlade RH.

“Do kraja godine dat će se više od 8 milijardi kako bi se sačuvala radna mjesta u posebno pogođenim sektorima”, dodao je.

Davor Božinović je istaknuo kako je na svima nama da učinimo sve kako bi što prije došlo do pada novozaraženih kako bi se sačuvala opstojanost zdravstvenog sustava te da se nada svjetlu na kraju tunela.

“Ne treba imati iluzije da će se to dogoditi sutra jer do cjepiva i da se 70 posto populacije procijepi, što je neki standard kako bismo mogli govoriti o imunitetu u zajednici, proći će vremena”, rekao je Božinović.