Published On: Sri, pro 13th, 2017

Božićna pšenica: Trikovi kako da naraste gusta i bude lijepa

Sijanje božićne pšenice je lijepa tradicija uoči Božića. Na dan Svete Lucije, 13. prosinca, siju se zrna pšenice koja do Božića raskošno niknu kao simbol novog života i blagostanja.

Predanja kažu da je običaj sijanja pšenice vezan uz bijeg Svete Obitelji. Bogorodica je, bježeći pred Herodovim vojnicima, zamolila seljaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tuda prošli onda kad je sijao pšenicu. Kad su progonitelji stigli, pšenica je već izrasla velika i gusta zbog čega su vojnici odustali od potjere, misleći da je to bilo davno.

Sveta Lucija slovi i kao navjestiteljica boljih vremena, jer su nakon toga dani sve duži. Zbog toga je u narodu zaživjela uzrečica “Sveta Lucija, mrak ubija”.

Kako posijati pšenicu

Prvi korak je pšenicu namočiti u mlakoj vodi i ostaviti preko noći, kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Nakon toga, višak vode ocijedite ili pšenicu malo osušite na papirnatom ubrusu.

Potom treba pronaći odgovarajući tanjurić ili posudu (keramičku, porculansku, plastičnu) u koji ćete posijati pšenicu. Najpraktičnije su pliće posude.

1. način:

U posudu stavimo sloj navlažene vate, a na nju pšenicu u sloju debljine do 1 cm (da se zrna prekrivaju u 2-3 sloja). Važno je i zrna sijati “gusto”.

Posudicu sa pšenicom treba držati na toplijem i svijetlom mjestu, i svaki je dan po potrebi vlažiti prskanjem (do 1 žlice vode).

Kad pšenica isklija i lijepo zazeleni, stavite je na nešto hladnije, ali i dalje svijetlo mjesto, i dalje zalijevajte umjereno.

Pripazite da ne pretjerate s vodom, jer bi zrna mogla popljesniviti i izgnjiliti ili mladi listovi požutjeti. Pazite i da mjesto gdje držite pšenicu ne bude previše blizu grijanja, jer bi se pšenica mogla osušiti.

Prvih nekoliko dana, sve dok se ne pojave klice, posudicu možete prekriti prozirnom folijom za čuvanje hrane, kako bi sačuvala vlagu.

Nakon nekoliko dana, pšenica će niknuti i folija vam više nije potrebna.

2. način:

Pšenicu stavimo u posudu sa vlažnom, rahlom zemljom (ako je posudica dublja, dva prsta manje od vrha posude). Rasporedimo zrna “gusto” po cijeloj površini, a onda ih prekrijemo s još malo zemlje. U sredini ev. ostavimo malo prostora za stavljanje svijeća (u sredinu se može postaviti mala čašica npr. za rakiju, koja će ostaviti mjesta). Zatim se posuda stavlja na toplo i svijetlo mjesto.

3. način:

Nabubrenu pšenicu stavimo u posudu s debljim slojem pijeska, na koji se može rasporediti malo humusa iz starih lončanica za cvijeće. U ovom se slučaju svijeće mogu odmah postaviti. Pijesak također vlažite svaki dan.

Do Badnjaka će pšenica lijepo izrasti, a onda je možete podrezati i oblikovati te povezati ukrasnom trakom.

Ideja:

U sredinu pšenice možete postaviti štapić (npr. za ražnjiće) pa s djecom svako jutro bilježiti koliko je pšenica narasla!

Nakon Božića nemojte baciti pšenicu, već njome nahranite ptičice!

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x