Published On: Pon, pro 14th, 2020
#3rd | By Desk

Božena Volić, književnica i članica HKD Napredak podružnica Travnik, dobitnica književne nagrade ‘​Krešimir Šego’

Želeći sačuvati sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade „Cvitak“ Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950. – 9. prosinca 2014.),​ Udruga “Cvit” Međugorje i Ogranak Matice hrvatske u Mostaru, ustanovili su književnu nagradu „Krešimir Šego“, koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru – piscu za mlade.

Članovi stručnog povjerenstvo u sastavu Miro Petrović, predsjednik, Miroslav Šego i Željko Vasilj, članovi Povjerenstva, donijeli su jednoglasnu odluku da je književnica Božena Volić dobitnica nagrade “Krešimir Šego”​ za 2020. godinu.

Božena Volić je rođena 27. svibnja 1949. god u Zagrebu. Kao dijete, s obitelji doseljava u Travnik. Osnovnu i srednju školu završila je u Travniku, a Pedagošku akademiju u Sarajevu. Cijeli svoj radni vijek je radila kao učiteljica razredne nastave. Dugo godina piše bajke, priče, igrokaze i pjesme za djecu te ih objavljuje u dječjim časopisima Cvitak, Palčić i Izvori.

Autorica je kazališne predstave „Crvenkapac“, s kojom je sudjelovala na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Objavila je dvanaest knjiga svih žanrova: romane, poeziju, kratke priče, povijesne pripovijetke, legende, slikovnice.

Živi u Travniku i radi u uredništvu Glasila Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Travnik.