Published On: Uto, ožu. 14th, 2017

Bosnu i Hercegovinu ne optužuju da je jedna od dvije sljednice NDH. Iako neke stranke u BIH i danas promoviraju ustaštvo…

Od Hitlerove nacističke marionetske države NDH, nakon drugog svjetskog rata nastale su dvije socijalističke republike:  SFRH i SFRBIH. Obe su postale sastavni dio SFRJ. Udio ustaških ministara iz BIH u vladi NDH bio je jedno vrijeme čak veći nego broj ministara iz Hrvatske. Predrag Raos jednom prilikom je kazao da bi se NDH trebala zvati NDBIH.

Sam Pavelić je bio iz BIH, iz Konjica, a najveći prvaci ustaškog pokreta opet iz BIH. Broj zločina počinjenih na tlu BIH pod idejom ustaštva i nacizma ogroman je. Sanski most. Podrinje.

Elitna Handžar divizija bila je pod direktnom Hitlerovom upravom. Tito širom BIH daje amnestiju nakon rata. No ne svima. Na području od Livna do Neuma ubija 24.000 ljudi. Tri Srebrenice.

U Hrvatskoj amnestije nema. Pobijeni na Bleiburgu su gotovo polovica građana iz BIH. Hrvati i Bošnjaci. Postavlja  se pitanje, kako se to teret povijesne odgovornosti za NDH ispostavlja samo zapadnom dijelu NDH dok se istočna NDH uopće ne spominje kao sljednica NDH?

Može li se reći da Istočna Njemačka nije sljednica nacističke Njemačke a da Zapadna Njemačka jest bila sljednica nacističke Njemačke?

Budući da nacistički režim u NDH jest postavljen silom Berlina,  a ne voljom građana od Drine do Istre, jasno je da je jedini pravni sljedbenik tog režima Berlin. A ne ni Sarajevo ni Zagreb.

Inače Zagreb nije od neovisnosti Hrvatske u svoju vladu primio stranku koja otvoreno slavi nacističke vođe. Dok službeno Sarajevo, pokušavajući majorizirati Hrvate u FBIH 2010-e jest uveo ustašku stranku u vlast. Stranku koja je u svojim uredima držala biste Ante Pavelića. I koja je bila političko krilo Kraljevićevog HOS-a. Koji je u prvim danima kao bošnjačkohrvatska postrojba, radila zločine nad srpskim civilima u Hercegovini.

HSP RH u svojim uredima, koliko je nama znano, ne drži biste Ante Pavelića nego Ante Starčevića.

Tijekom nacističkog režima u BIH Hrvati i Bošnjaci su činili najveći dio NDH postrojbi. Znatan dio Hrvata i Bošnjaka bio je i u partizanima i domobranima. Znatan otpor nacizmu u BIH pokrenuli su Srbi, dok su u Hrvatskoj to bili Hrvati u prvom redu s otoka i iz Dalmacije koja je prodana Italiji. Otpor nacizmu krenuo je znatno ranije od službene Titove povijesti. Tito je naime poštovao pakt Staljina i Hitlera. I nije napadao ustaške jedinice. Sve dok taj pakt nije propao. Antifašizam je dakle u Jugoslaviji nastao prije Tita. Jer su se ljudi samoinicijativno digli protiv okupatora. Tek nakon sloma pakta Molotov Ribbentrop komunisti kreću u borbu s nacistima. Zato su dani ustanka koji se slave na području Jugoslavije lažni datumi. Mnogi antifašisti nikada nisu postali komunisti.

Ovo  ispod je karta ustanka Srba protiv nacizma  i ustaškog pokreta. Koja se poprilično poklapa s kartom današnje RS ako pogledamo samo dio koji se odnosi na BIH. Da su Srbi ostali uz Hitlera, i da nije svrgnut Nedić, povijest bi na ovim prostorima bila inverzna. Rat na prostoru Jugoslavije bio je rat unutar Trećeg Reicha.

No kad se govori o povijesnim regijama u BIH  čisto na razmišljanje ova karta ustanka:

15942050_10210180942534515_1510392226_n

Sramotno je da je u BIH s ustaštvom koketirala SDP, stranka koja se diči navodnim antifašističkim tekovinama. Doduše ta stranka nije raskrstila ni s totalitarnim naslijeđem pa što bi i s nacističkim.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer