Published On: Pet, srp 30th, 2021

BOŠNJAKE TREBA RAZUMJETI: Njima je doista previše 66% konstitutivnosti

Na popisu 2013 godine Bošnjake se agitiralo krilaticom “vjera Islam, nacionalnost Bošnjak”. Dakle ne Bosanac, ne Bošnjanin katolik, musliman. Nego isključivo Bošnjak musliman.

Krilatice 1992 tijekom referenduma koje je koristila SDA također su bile na liniji nacionalnog grupiranja. SDA je u kampanji SDS i HDZ predstavljala kao prijateljske stranke. Problem su im bili komunisti koji su Aliju 20 godina ranije osudili za panislamističko djelovanje. Skupa sa Huseinom Živaljom, koji će desetljeće kasnije biti jedan od glavnih ocrnjenih Alijinih diplomata nakon napada na WTC. Skupa sa Hasanom Čengićem. Dakle SDA ideologija bila je protukomunistička, blago nacionalna i snažno muslimanska.

Bošnjake se međutim nakon rata naglo granatirali parolama Komunističke partije. Petokrake koje su rušene 90-ih po bošnjačkim školama, počele su se vraćati. A Tito je postao dio nacionalne simbolike. Također ih se granatiralo Titovom egidom “svoje nedamo, tuđe nećemo”

Potom su ih njihovi politčari iznevjerili. Prvo su pogazili tu Titovu parolu,  tako što su upravo uzeli tuđe. Uz to sve prestali su se izjašnjavati kao Bošnjaci, iako su Bošnjake natjerali da se tako izjasne na popisu oni su se za razliku od njih  lažno izjasnili kao muslimani Srbi ili muslimani Hrvati te zaposjeli mjesta u hrvatskom ili srpskom klubu Doma naroda Federacije.

Prosječan Bošnjak tako je ostao zbunjen. Otimati tuđe ili ne? Izjašnjavati se kao Bošnjak ili kao Hrvat? Ili kao Srbin? Što činiti? Tko sam ? Što sam?

Problem koji Bošnjaci imaju s konstitutivnosti u BIH jeste da je njima te konstitutivnosti previše. Zbunjuje ih.

Imaju problem suprotan od onog koji imaju Hrvati.  Hrvatima je te konstitutivnosti premalo.

Uzmimo samo institucije koje predstavljaju konstitutivne narode. Predsjedništvo i Dom naroda Federacije i države BIH.

Bošnjaci imaju 66% pozicija u Predsjedništvu BIH, 66% pozicija u diplomaciji koju imenuje Predsjedništvo, dok Hrvati u Predsjedništvu  i diplomaciji sudjeluju s 0% svoje političke, ustavne i konstitutivne volje.

Hrvati dakle jesu konstitutivni, samo što u Predsjedništvu i diplomaciji imaju 0% prava na  crpljenje konstitutivnosti. Hrvat  u diplomaciju može samo ako se prestane izjašnjavati kao Hrvat, ili ako je Bošnjak koji se za potrebe posla izjasni kao Hrvat. Nebitno je ima li diplomu i je li lažirao CV. Bitno je da se četiri puta dnevno klanja SDA-u.

Bošnjaci imaju 100% bošnjačkog kluba Doma naroda u FBIH, 100% srpskog kluba Doma naroda u FBIH i žele ovladati minimalno s 2/3 hrvatskog kluba doma naroda FBIH.

Prosječan čovjek Bošnjak tako ostaje zbunjen. Ako smo mi Bošnjaci Bošnjaci zašto smo onda u srpskom  i hrvatskom klubu? Ako smo birali bošnjačkog člana Predsjedništva zašto hrvatski član Komšić tvrdi da predstavlja nas? I zašto ne smije među Hrvate ako njih predstavlja?

Prosječan mladi Bošnjak pojma nema nakon tog je li on Srbin, Hrvat ili Bošnjak.

U Domu naroda predstavljaju ga Srbin Samir, Bošnjak Amir i mali Hrvat R.

U Predsjedništvu ga predstavljaju i hrvatski i bošnjački član predsjedništva pri čemu je hrvatski član Komšić, veći Bošnjak i veći musliman od bošnjačkog člana.

Sve to dodatno zbunjuje temeljni narod u BIH. Stoga se taj narod buni i opravdano traži ukidanje konstitutivnosti jer više ne može da shvati tko je i što je.

Evo pobjeda Veleža u Grčkoj slavi se kao nešto važno bošnjačko, a glavni akteri utakmice nose Srpska imena.

Šta da pomisli prosječan Bošnjak nego da su Srbi kojima su Bošnjaci uzeli mjesta u Domu naroda otišli u nogomet. I zaposjeli Velež.

 

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x