Published On: Uto, stu 20th, 2018

BOŠNJAK I UNITARIST: Željko Komšić ni u jednom trenu nije rekao da će se zauzeti za treći entitet

U Sarajevu je sve pratila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović te analizirala stavove novog predsjedništva.

“Svi su ostali na pozicijama iz svojih predizbornih kampanja.

Prvi bošnjački predstavnik Šefik Džaferović kaže da se presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić krivo interpretira.

Iako je presuda jasna kao dan, on i njegova stranka SDA smatraju da ta presuda derogira presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejtić-Finci, ali ja ne vidim nikakvu vezu između te dvije presude.

Presuda u Strasbourgu odnosi se na nacionalne manjine, a presuda Ljubić na zastupljenost konstitutivnog naroda u Domu naroda Federacije.

Željko Komšić je održao jedan unitaristički govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visoki stupanj kantonalizacije Federacije. On građanštinom brani unitarizam iako građanska BIH može biti i federalna BIH.

On stalno govori o služenju svim građanima što znači da ostaje na svom  konceptu prije izbora. Njegov koncept prije izbora bio je derogiranje konstitutivnosti. Dakle danas se zakleo na Ustav  i konstitutivnost naroda a potom je rekao da ostaje pri stavu da treba rušiti Ustav. Inzko nije reagirao. Inače prema Ustavu Komšić je dužan braniti interese Hrvata a ne svih građana, za što Ustav propisuje i Komšiću pravo veta u hrvatskom klubu Doma naroda. Veta koje on nema. Jer nema legitimitet u tom klubu.

Milorad Dodik navaljuje na politiku SAD-a i daje do znanja da mu je jasno da je politika te velesile snažan držač ovakvog koncepta u BiH. On kritizira hrvatsku politiku i tu je čak i u pravu jer su i predsjednik Mesić i ondašnje vlade stajale mirno za vrijeme Berijevog i Petrićevog udara na Ustav.

Dragan Čović danas nije došao na inauguraciju i nije se službeno oglasio o razlozima nedolaska. Komšić ga je optužio da nije dao suglasnost da na inauguraciju dođu predsjednici Hrvatske i Srbije, iako su kako tvrdi Komšić, za to oboje bili raspoloženi.

Ključno je sada pitanje hoće li se u ustavnom roku konstituirati Dom naroda”, izvijestila je Petrović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare