Published On: Uto, kol 21st, 2012

Bošnjački prijedlog za teritorijalnu reorganizaciju Belgije

Bošnjačke nevladine organizacije na inicijativu Centra za javno pravo iz Sarajeva uputile su Belgiji prijedlog za ukidanje etničkih federalnih jedinica (nacionalnih torova) u toj državi, i utemeljenje multietničkih regija, koje bi stabilizirale Belgiju. Prijedlog preuređenja Belgije na multietničkom principu je kako se vidi slici. Država bi bila podijeljena na 3 multietničke regije, što bi povećalo funkcionalnost te države i smanjilo međunacionalne političke sukobe.

Brisel bi bio izuzetak, kao grad s dodatnom multietničkom specifičnošću. Naime u Briselu danas pored Flamanaca i Valonaca, ima i gotovo 30% muslimana.
Kako bi se istakla takva posebnost, Brisel bi bio podijeljen na 6 gradskih područja, od kojih bi 3 bila većinska kršćanska, a 3 većinska muslimanska. Da Briselski muslimani ne budu preglasani od dvostruko brojnijih kršćana, svako gradsko područje slati će jednak broj vijećnika u gradsko vijeće Brisela, neovisno o broju stanovnika i birača.

Nakon odgovora iz Belgije, sličan prijedlog slat će se u preostale 3 višeetničke europske zemlje (BiH je četvrta) – u Britaniju gdje Škoti nepravedno zauzimaju 35% teritorija a čine samo 8% stanovništva te države, te Švicarsku u kojoj su kantoni podijeljeni na primitivnom vjerskom i jezičnom principu.

Kao Utopija kojoj treba težiti, izabran je afganistanski model – centralizirana i jedinstvena multietnička država, koja nema apsolutno nikakvih etničkih federalnih jedinica.

HB.org

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare