Published On: Pon, ruj 20th, 2021

Bošnjački mediji otkrivaju što se događalo na sarajevskom sastanku, izgleda da je Schmidt prizemljio Komšića

U utorak su sastanak održali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i član Predsjedništva Željko Komšić. Visoki predstavnik nije bio raspoložen za izjave za medije, ali je zato Komšić otkrio da se na sastanku, između ostalog, razgovaralo o inicijativi „Otvoreni Balkan“ i Izbornom zakonu u BiH te da Schmidt, navodno, preferira Fileov model kao rješenje.

Ne bira riječi

Ovaj sastanak desio se u jeku posjete njemačke kancelarke regionu, gdje se najprije u Beogradu nasamo sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a dan poslije u Tirani s premijerima država u regionu.

No, osim otkrivanja detalja sastanka, Komšić je nimalo biranim riječima govorio o kancelarki Merkel i Schmidtu. Merkel je poručio da od Srbije neće praviti „regionalnog šefa“ te da „nema više gazda na Balkanu“. Za Schmidta je, s druge strane, zaključio da je „neupućen“ u dešavanja u Bosni i Hercegovini te da je u BiH „možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti“.

Ipak, prema informacijama koje ima „Avaz“ s lica mjesta, čini se da postoji i mnogo praktičniji razlog zašto je Komšić poslije sastanka bio kivan na Schmidta i njemačku politiku. Schmidt je, navodno, bio vrlo oštar prema Komšiću, poručivši mu, između ostalog, da svojom retorikom i djelovanjem direktno doprinosi dizanju tenzija te da, umjesto rada na rješavanju problema, svojim populizmom samo dodatno produbljuje probleme.

Naknadno drčan

Dok mu je visoki predstavnik „očitavao lekciju“, Komšić je, kako saznaje ovaj portal, djelovao vrlo iznenađeno i držao se rezervirano, ali je očigledno hrabrosti i drčnosti za slanje „oštrih poruka“ njemačkim diplomatama uspio sakupiti naknadno, kada je Schmidtu vidio leđa.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
djuro
djuro
10 mjeseci prije

Radovali su se novom predstavniku, bit će sada kme, kme, kme,

Mali SDA taliban
Mali SDA taliban
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
10 mjeseci prije

Moglo bi biti kmečanja. Zbog njihovog bezakonja i zuluma. Kako mu ga Chris sjužio…

Bilal is back!
Bilal is back!
10 mjeseci prije

rekla-kazala … hoće li se njemački poljoprivrednik konačno o nečemu izjasniti ili prvo čeka priznanje od legende Dodika i od UN-a, ovako njegovi stavovi baš i nisu naročito relevantni. Nego, eno Bošnje već uveliko šmrckaju ia Inzkom i govore mu: “Inzko, halali, ma nas to zavadi?!”

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bilal is back!
10 mjeseci prije

O čemu ti šmrcaš?

Mali SDA taliban
Mali SDA taliban
10 mjeseci prije

Nakon što ga je Chris ANALizirao do te mjere da je Sejdo samo bespomoćno trzao nogama, sjetio se bolan da bude heroj kad je krenuo s posla u kafanu.

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Al I’m ga schmit trpa nevadi svabo, oooo turci na guzi se kakire I komso, čeka vas svabska kajla

Mali SDA taliban
Mali SDA taliban
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Nakon prošloga visokog koji je tolerirao muslimanski zulum, izgleda da Bavarac uvodi red.

Uskok
Uskok
10 mjeseci prije

Odmah poslije sastanka sejdo otišao šankirati i drmno 10 maksuzija odvezo jezik kao ukomiran od alkohola.

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

sejdo podvio repinu