Published On: Ned, ožu 28th, 2021

Bošnjački lobist protiv Izbornog zakona, a priča o demokraciji u BiH

Suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina Kurt Bassuener smatra da se međunarodna zajednica oslanja na liberalnu demokraciju te da ima sve alate da demokratske procese provede i u Bosni i Hercegovini.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 govoreći o temi “Može li i treba li BiH biti građanska? (Uloga internacionalne zajednice u potkrepljivanju oligarhije)”.

Bassuener tvrdi kako je međunarodna zajednica širok pojam, ali kako su neliberalne snage u BiH danas puno jače nego što je to bio slučaj prije 20 godina.

Pročitajte i ovo
Upoznajte drevni preparat koji snižava krvni pritisak uz pomoć…

– Usprkos snazi, mislim da je međunarodna zajednica potpala pod politike koje su taktičke i tranzicijske i koje ne doprinose zadanoj svrsi. Primjer za to je Izborni zakon BiH i određene promjene u Ustavu koje zagovaraju predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik – ocijenio je.

On smatra, prenosi Fena, kako je najveća ambicija zapadnih sila da BiH ne bude više problem i da se ne spominje kao problem u Europskoj uniji.

Bassuener se osvrnuo i na nedavno obranjenu doktorsku disertaciju o temi “Mirovni karteli – internacionalno posredovanje u podjeli moći i vječna oligarhija u BiH i Sjevernoj Makedoniji“.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra kako ta tema predstavlja kontinuitet djelovanja Kruga 99 kada je riječ o građanskom (unitarnom) uređenju BiH.

Istaknuo je da su njihovi ključni motivi da BiH konačno izađe iz statusa quo i nefunkcionalnosti.

– Taj put je jasan, uspostavljanje liberalne demokracije na isti način kao u svim demokratskim zemljama, a to znači izgradnja državnog uređenja koje će počivati na interesima građana u ukupnom političkom sustravu – zaključio je Kulenović.