Published On: Ned, srp 25th, 2021

BOŠNJAČKI INTELEKTUALAC Kurtćehajić: Inzko treba donijeti odluku o trajnom suspendiranju Dodika iz politike

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”, akademik Suad Kurtćehajić izrazio je zahvalnost visokom predstavniku Valentinu Inzku povodom nametanja dopuna Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida uz molbu da ovu veliku stvar koji je učinio za budućnost Bosne i Hercegovine ne ostavi nedovršenom.

Kurtćehajić pita istovremeno “kako će se bilo ko kazniti ko negira genocid ako se ne kazni Milorad Dodik kao personifikacija negiranja genocida, koji se po njegovom mišljenju nije desio”.

– Pokušaj Dodika da peticijom uvuče srpski narod u Bosni i Hercegovini da se zajedno sa njim suprotstavi Inzkovoj odluci o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, uvlači srpski narod u kolektivnu odgovornost što za posljedicu može imati ubrzano ukidanje Republike Srpske od međunarodne zajednice – smatra predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti, prenosi Fena.

Ocjenjuje dalje da je najavom disolucije BiH Dodik duboko prešao crvenu liniju, jer je to čin koji je ozbiljna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini i potpada pod tek usvojene odredbe Inzkovog zakona koje su odmah stupile na snagu, a za koje je za dužnosnike, ili odgovorne osobe, ili zaposlenike u instituciji vlasti predviđena minimalna kazna od tri godine zatvora.

U tom kontekstu, stava je da Inzko, najprije, treba donijeti odluku o trajnom suspendiranju Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

– Ako to uradi njegova odluka o zabrani negiranja genocida će biti kompletna i sebi će osigurati pozitivno mjesto u povijesti BiH. Bez suspendiranja Dodika, a nakon toga i njegovog kaznenog procesuiranja zbog negiranja genocida, bojim se da bi Inzkova odluka o nametanju zakona o negiranju genocida mogla biti mrtvo slovo na papiru i ismijana, a protagonisti urušavanja BiH ojačani u svom nastojanju da je uruše – upozorava Kurtćehajić.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x